Stäng
blog-header
maj 26, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
©SCANPIX SWEDEN, 2001-01-10. Ett skönt bad i badkaret. Bilden: Blöta fötter och tår som sticker upp ur vattnet i ett badkar. Badskum och liten gul badleksak. Foto: Dan Hansson/SCANPIX Code: 30062 Foto: Dan Hansson/TT

Är den högerextrema nätarmén en illusion?

När man läser kommentarsfält eller googlar vissa ämnen så är det lätt att tro att halva internet befolkas av toknazister som inte gör annat än att begå hatbrott i textform hela dagarna.

Vi vet att de har en förkärlek för att skapa en rad olika konton för att heja på sig själva, men nu kommer ny forskning som visar att de också hittar på en helt annan typ av konton. Nämligen motståndarkonton!

Två forskarassistenter på IT-universitetet i Köpenhamn har granskat radikala gruppers agerande i sociala medier och upptäckt att högerextrema ofta utger sig för att vara muslimer och andra grupper för att provocera. Med falska konton och sidor låtsas de vara muslimer som skriver upprörande saker riktade mot majoritetsbefolkningen i landet, i syfte att skapa motsättningar.

Jag har personligen stött på flera exempel på detta, rasister som skapar konton med namn som ”Ahmed” och liknande. Antingen för att försöka skapa konflikt där det inte finns någon eller för att föra fram rasistiska åsikter med ”Jag är invandrare och tycker som SD”-argumentet, även känt som världens sämsta försvar för rasistiska åsikter.

Källkritik är inte internets starkaste sida och särskilt inte hos de som letar efter anledningar att bygga koncentrationsläger igen, så tyvärr blir dessa fejkade konton snabbt till sanning. Trots att en snabb granskning visar att de är falskare än min kompis som snodde en Turtles-figur av mig i årskurs tre.

Så hur bemöter man detta? Jo, som med allt annat dumt på nätet, genom att du lägger dig i duschen och gråter tills det försvinner. När du fått slut på tårar och dina fingrar blivit till russin så kliver du upp och börjar med att först anmäla de falska kontona. Sen påpekar du hur de är falska och lägger fram dina bevis. Efter det lägger du dig i duschen igen när du upptäcker att rassarna skiter fullständigt i vad som är sant eller falskt.

Förhoppningsvis så luras inte fler av falska konton – eller så lär sig folk att vara lite mer källkritiska. Tills dess tänker jag spendera en hel del tid på botten av badkaret.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se