Stäng
blog-header
augusti 4, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Rabbin Shneur Kesselman ( Malmö judiska församling) i samspråk med Malmös kontraktprost Anders Ekhem. Foto: Anna K Eriksson/ TT

Antisemitismen i spåren av Israels ockupation

Synagogan i Malmö har vandaliseratsMalmö judiska församlings rabbin har attackerats. Fler anmälningar om hatbrott med antisemitiska förtecken kommer in till polisen. Siffran ökar. Ofta blir det värre i samband med oroligheter i Israel och Palestina. Det är en dyster påminnelse om hur utbredd antisemitismen är.

Israeliska statens ockupation och övergrepp används som ett skäl att attackera judar i Sverige. I detta finner du rasismens essens. Människor klumpas ihop, antas hålla vissa åsikter på grund av sin religiösa eller etniska tillhörighet, bestraffas kollektivt och ses som ansvariga för något som sker tvärs över världen från dem. En jude i Sverige bär lika lite ansvar för Israels brott som en muslim i Sverige bär för Islamiska statens.

I gymnasiet var jag vän med två svenskar som hade turkiskt och armenskt ursprung. Ibland ifrågasattes vår vänskap, hur kan en kurd vara vän med en turk när Turkiet behandlar kurderna på det sättet? Jag var inte särskilt smart i tonåren, är bara marginellt mer intelligent idag, men jag fattade tillräckligt mycket för att inte falla för detta rasistiska tankesätt.

Antisemitismen är komplex. Den har en lång och mörk historia, den kan manifestera sig på sätt som vi i Sverige inte alltid fått lära oss. Det går att jämföra med debatten om pickaninny, blackface och andra afrofobiska yttringar. Kunskapsnivån är ibland skrämmande låg, men informationen finns där ute. Det går att lära sig, det går att känna igen antisemitiska yttringar och framför allt kan vi bekämpa den. För det krävs inte att vi tar någon sida i en konflikt tvärs över jorden, för det krävs att vi tar kampen där vi står. Mot rasism oavsett vem den drabbar, för ett samhälle där vi bedöms utifrån våra handlingar som individer.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se