Stäng
blog-header
maj 15, 2013
My Vingren, bloggare

Ännu en friande dom om våldtäkt

Idag kom domen mot tre killar i artonårsåldern som stod åtalade för våldtäkt efter att ha tvingat isär en kvinnas ben och penetrerat henne med en glasflaska tills hon började blöda. Enligt domen ska en av de tilltalade killarna tagit fram en mörk vinflaska utan kork, sagt ”Vi kan väl använda den här?” och att de tilltalade sedan tryckt ner tjejen på rygg. Tjejen klämde ihop med benen men en av killarna särade dem för att kunna föra in flaskan i hennes underliv. De som står åtalade erkänner att det blev en ”tryckt stämning” när tjejen börjar blöda. Efter händelsen ska en av killarna ha hotat henne med att om hon berättar om händelsen kommer hans pappa göra honom illa.

Men åtalet ogillas. Varför? För att de åtalade killarna inte nödvändigtvis förstått att hon inte var med på det. Såhär motiverar Umeå Tingsrätt:

”En sådan bedömning skulle då grundas på att A, efter den inledande sexuella samvaron, visserligen hållit samman sina ben före det att flaskan fördes in i hennes underliv, men att det inte med nödvändighet av de tilltalade måste ha uppfattats som ett uttryck för bristande samtycke från hennes sida, utan möjligen som ett tecken på blygsel eller inledande tvekan.”

Och när det gäller faktumet att kvinnan börjat blöda motiverar Umeå tingsrätt att det inte finns något som tyder på att blödning och smärtor hos A orsakats av att de tilltalade fört flaskan in och ut i A:s underliv med kraftigt tryck utan att den bit aluminiumfolie som omger den övre delen av halsen på en vinflaska funnits kvar och att en kant av folien orsakat skadorna. På vilket sätt denna hänvisning skulle göra killarna mindre ansvariga för skadorna hos tjejen är dock otydligt.

Det som är upprörande med den här domen handlar egentligen inte om tingsrättens bedömning. Vad jag kan se är domen enligt gällande sexualbrottslagstiftning helt rimligt. Ord står mot ord och det är upp till tjejen att bevisa att de som står åtalade verkligen inte fattade att hon inte ville bli penetrad med en vinflaska. Hon säger aldrig nej verbalt, att hon däremot tydligt visar med sitt kroppsspråk att hon inte vill räcker inte. Men om vi däremot hade haft en samtyckeslagstiftning hade hennes rättigheter och killarnas skyldigheter sett ut på ett helt annat sätt. Enligt mig hör det till hyfs att kolla med människan du har sex med verkligen vill ha sex med dig. Inte anta att hon inte säger ja på grund av, tja, typ blygsel. Men rent juridiskt hjälper det inte. Om igen slipper killar ta ansvar över sitt våldsutövande. Hur många fler ska frias innan vi inför en samrådslagstiftning? Hur länge ska vi återskapa bilden av att kvinnor och tjejer måste ta ansvar över att slippa bli utsatta för övergrepp?

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se