Stäng
blog-header
oktober 9, 2012
Gustav Almestad, bloggare
Annie Lööf i riksdagens frågestund

Annie Lööf säger till på skarpen

Jämställdhet är viktigt för Annie Lööf. Så viktigt att hon tänker samla till möte och personligen säga till på skarpen åt bolagen så att fler kvinnor tas in i styrelser. Jämställd styrelse är minsann jättebra för alla inblandade och Centern har visst varit ledande i jämställdhetsdebatten. Men lagstiftad kvotering, det är ändå lite väl.

Jo, precis som med Anders Borg och bankerna är det mycket skäll men desto mindre handling när alliansen ska dra åt tumskruvar någon annanstans än bland sjuka och arbetslösa. Bolagen får en inspirationsträff istället för krav, för värre än att bara be snällt går inte an. Så får man tjata igen och igen, utan resultat i sikte.

Nu är inte lagstiftad kvotering oproblematiskt, och det kan absolut diskuteras om det är så effektivt eller alls borde prioriteras, men varför låtsas då Annie Lööf att det är så himla viktigt med könsfördelningen i bolagsstyrelserna från början? Menade man sådant allvar med nytto- och särartsargument borde kvotering ligga mycket närmare till hands.

Det är det lilla ordet makt som skrämmer. Det kan argumenteras att styrelsers sammansättning inte längre fungerar som temperaturmätare på maktfördelning om man inför kvoteringslagar, men att hålla tummarna för bolagens egna insikt och låtsas som om det bara gäller objektiv nytta, det är knappast något som gör ett parti till ledande på jämställdhetsdebatt.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se