Stäng
blog-header
juni 1, 2015
Hanna Gustafsson, bloggare
STOCKHOLM 20140802 Stockholm Pride 2014 avslutades på lördagen med Skandinaviens största Prideparad. 60 000 deltagare och mångdubbelt fler åskådare. Foto: Annika af Klercker / TT / 10840 Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT

Om AIK:s politiska ställningstagande att skippa Pride

En av de mer inspirerande stunder jag haft hittills på Politism är när jag intervjuade Sofia B Karlsson som då var projektsamordnare för AIKs initiativ Fotboll för alla. Fotboll för alla är ett normkritiskt projekt för att ta fram utbildningar kring sexism, transfobi, homofobi och rasism. Det skulle i sin tur bli verktyg för AIKs tränare och ledare vid samtal om normer med sina spelare och till och med föräldrar.

Sofia och jag pratade bland annat om problemet med att arbete runt normer och inkludering ses som ”politik” och därmed behandlas som något som man inte ska syssla med inom fotbollen. Fotboll för allas försök att – som jag ser det – tydliggöra hur fotboll och normkritik faktiskt och oundvikligen hänger ihop, att det som händer i omklädningsrummet även följer med ut på planen, gjorde mig glad och inspirerad. Efter att just ha skrivit om hur Professional Fotballers’ Association trivialiserat våldtäkt genom att försvara dömde våldtäktsmannen Ched Evans och säga att ”om det är våldtäkt att ha sex med en full kvinna så är tusentals män skyldiga till våldtäkt varje dag” så behövde jag verkligen lite glada nyheter ifrån fotbollsvärlden.

Sofia och jag pratade om kopplingen mellan AIK:s normkritiska arbete och bättre fotbollsspelare, bättre laganda, bättre spelarutveckling. Men vi pratade också om kopplingen mellan AIK:s normkritiska arbete och samhället. Som en av Sveriges största folkrörelser har fotbollen förstås en enorm möjlighet att bidra till ett mer öppet, mer demokratiskt samhälle. Och engagerar man så många unga som fotbollen gör kommer man inte undan det ansvaret hur mycket man än vill. Från hur man utbildar ledare till de förebilder man skapar på plan är man redan – jag är ledsen att behöva tala om det – politisk.

Några månader efter intervjun läste jag att Sofia tvingats sluta i AIK på grund av hot och trakasserier från de som inte var lika glada i att arbeta med normkritik och inkludering. I twitterdebatten som följde stötte man också på många med just åsikten att en fotbollsklubb inte ska ”syssla med politik.”

Här är problemet med den åsikten: Att bestämma sig för att inte arbeta med normkritik är också politik.

Så igår meddelade AIKs styrelse att man från och med i år inte längre kommer delta i Pride. Enligt uppgift beror beslutet på ”intern kritik mot deltagandet” samt att de som ansvarade för att leda AIK i Pride hotades att de skulle dödas om de fortsatte. Att AIKs deltagande i en parad för hbtq-personers rättigheter leder till dödshot skulle ju kunna ses om ett bevis på att det är ändå viktigare att delta, men tydligen fick det istället motsatt effekt i styrelsen.

Beslutet är alltså att efter 5 års deltagande i Pride ska AIK nu sluta med det, och att sände de hbtq-personer som finns i AIK signalen att en fest för deras rätt att vara sig själva är för ”kontroversiellt”. Ett politiskt ställningstagande om något. Ändå hörs redan de vanliga argumenten om att ”fotboll och politik hör inte ihop” och ”AIK ska vara opolitiska” från folk som försvarar beslutet.

Om det är så vi ser på att vara ”opolitisk” så är vi ganska illa ute. Om normkritik och inkludering och att stå upp för allas rättighet att få vara sig själva inte är en självklar ”kärnverksamhet” i alla organisationer så bådar det inte gott för framtiden. Inte på planen. Och inte utanför.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se