Stäng
blog-header
december 13, 2015
Gustav Almestad, bloggare
Robert Lewis Dear. Foto: Andy Cross/AP/TT

Abortkliniksmorden och konspirationsteorin

Trots att det var det första attentatet mot en amerikansk abortklinik på länge som skördat dödsoffer så kan inte Robert Lewis Dears mord på tre personer i Colorado Springs förra veckan vara någon större överraskning.

Dödlig terror har tidigare förekommit i form av mord på läkare i deras hem, och den senaste tiden har antalet mordbränder mot kliniker ökat.

Nu måste det amerikanska rättsväsendet utröna om dådet kan leda till ett åtal för terrorbrott, men bortom det specifikt amerikanskt juridiska är det knappast ett svårt avgörande. Gärningsmannen må vara sjuk eller galen, men måltavlan icke desto mindre ideologiskt utvald samtidigt som morden syftade till att både skrämmas och konkret hindra andras fria liv.

I likhet med andra ensamverkande terrorister i västvärlden menar Dear att han utför en sorts direktaktion med omedelbar utdelning när han kallar sig ”a warrior for the babies” som stoppat faktiska aborter som annars skulle utförts på kliniken. Extra anmärkningsvärda är hans hänvisningar till ”baby parts”, som alltså syftar på anklagelser mot Planned Parenthood om att de ska ha sålt foster olagligt till företag som bedriver stamcellsforskning.

Anklagelserna kommer från en serie videoklipp av abortmotståndare från i somras som ska ha filmats ”undercover” bland Planned Parenthood och forskare. De kunde snabbt avfärdas som manipulativt klippta och utan bevis, men de har ändå fått stor spridning och kan vara bränslet bakom det ökade antal mordbränder sedan sommaren.

Klippen visar hur den principiella frågan om abort egentligen är ointressant som arbetsverktyg för abortmotståndet. Det måste ständigt till rykten och lögner om extra brottslig eller oetisk verksamhet utöver själva aborterna för att genomslag ska nås. Ett juridiskt misstänkliggörande att matcha rena äckelbilders känsloverkan med, och dessutom med ett spektakulärt profitmotiv när medicinska företag blandas in. Även i Sverige har arbete för sexuell hälsa misstänkliggjorts med liknande metoder, såsom att kondomförsäljning eller hbtq-certifiering skulle vara ”big business” och det egentliga mål för hela organisationer.

Sammansvärjningsfloran är rik i Youtube-djungeln, och det konspirationsteoretiska nätet är kletigt. Trådarna fastnar ofta i varandra och korsbefruktas. I dessa anklagelser mot Planned Parenthood finns likheter med andra föreställningar om profitörer i det dunkla – paralleller kan dras till allt från myten om Illuminati eller trendkonspirationen att vaccin är ett farligt påhitt av vinsthungriga läkemedelsföretag.

Inte sällan kan man se totalt motsatta extremistfraktioner dela samma konspirationsnojor. Oavsett om ingången är fantasier om Big Pharma, Illuminati eller Bilderbergmöten kan slutsatserna dras åt såväl samma håll, eller helt olika, beroende på vilken manipulation som någon utsätts för.

Ideologerna hos alla från abortmotståndare till nyfascister i Europa eller den så kallade islamiska staten är väl medvetna om kraften i denna typ av tankegods, även om de knappast lär tro på dravlet själva. Västerländsk satir har fäst sig orimligt mycket vid islamistiska terroristers bild av himmelsk belöning, trots att även självmordsbombare faktiskt söker effekter i denna värld och IS rekryterar med drömmen om ett nationsbygge här och nu.

Det är nu lockande att kalla Robert Lewis Dear för en kristen terrorist, men gudstro är inte skälet för att begå terrorism, det krävs en världslig förankring för att producera terrorister av religiösa extremister. Konspirationsmyter med diffusa skurkar som lurar överallt är den perfekta förankringen för att locka med sig redan paranoida personer i krig.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se