Stäng
blog-header
maj 6, 2014
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: Sunday Alamba / AP

276 skolflickor kidnappade och sålda medan västvärlden ser på

Det har rapporterats sparsamt i västerländska medier om de 276 flickor som från en skola i delstaten Borno i Nigeria, för drygt en månad sedan, kidnappades av den islamistiska gruppen Boko Haram. Ledaren för terroristorganisationen, Abubakar Shekau har tagit på sig kidnappningen.

I en videoinspelning från terrorgruppen berättar Shekau hur skolflickorna ska säljas på marknaden för att giftas bort. Flickor ska inte studera, konstaterar han.

Organisationen har enligt tidigare uppgifter redan sålt en del av flickorna till äktenskap i grannländerna Kamerun och Tchad för 12 dollar, motsvarande ungefär 80 svenska kronor. Boko Haram har sedan 2009 utfört flera attentat och enligt människorättsorganisationer dödat tusentals. Många av attentaten är riktade mot kvinnor och synnerligen unga flickor.

När Malala Yousafzai blev skjuten i huvudet av talibaner efter att ha skrivit en blogg om flickors rätt att gå i skolan i Pakistan, fördömde västvärlden snabbt attentatet. Efter beskjutningen fördes Malala genast med helikopter till England där hon omedelbart fick vård, hon beviljades asyl på grund av hotbilden som fanns mot henne i hemlandet och medier runtom i världen hyllade hennes mod och kamp för unga flickor. FN inrättade en internationell Malala-dag för att uppmärksamma flickors rätt till utbildning och trygghet och Malala nominerades till Nobels fredspris.

Malala blev för västvärlden en symbol och projiceringsyta vilken föraktet för våld och förtryck mot kvinnor kunde uttryckas via. Genom Malala fick omvärlden tydligt se hur västvärlden agerade för flickors rättigheter.

Ser man tillbaka till situationen i Nigeria blir Malala närmast ett falskt löfte från väst om att stå upp för flickors rätt att gå i skolan utan rädsla för att utsättas för sexuell exploatering och övergrepp. Malala framstår som ett intresse som väst gärna värnar. Men för Nigerias kidnappade flickor tycks man vara beredd att göra mindre. Nigerias president Goodluck Jonathan har efter arga protester från landets befolkning lovat att flickorna ska räddas – men har samtidigt medgivit att nigerianska myndigheter inte har resurser för att ta reda på var flickorna hålls fängslade.

Var är hjälpen som så ryckte in när Malala behövde den nu? Var är västvärldens snabba fördömanden?

När 276 skolflickor kidnappats och fortfarande en månad senare är under terrorgruppens våld utan att omvärlden ingripit och erbjudit sina resurser för att hitta flickorna är det svårt att inte dra slutsatsen om att västvärldens försäkring om att agera för flickors rättigheter plötsligt inte är lika självklar när det handlar om flickors rättigheter i ett land beläget i Afrika.

Den här veckan står Nigeria som värd för Världsekonomiskt forum. Inget av de deltagande länderna har än så länge uttalat sig om kidnappningen eller uttryckt sin oro för förtrycket mot flickorna. Precis som flera länder under vinter OS i Sotji högljutt protesterade mot Rysslands antigaylagar borde flickornas rättigheter och kidnappningen tas på lika stort allvar och föranleda protester vid Världsekonomiskt forum.

Men när det kommer till flickors rättigheter tycks det helt enkelt råda en mentalitet om att hellre sopa dammet under mattan och låsas som att det inte finns där. Låsas som att marknaden för kvinnohandel inte finns. Låtsas som att Nigerias vädjan om hjälp och resurser för att hitta flickorna inte finns och låsas som att vi faktiskt bryr oss om flickors rättigheter när flera tusentals flickor dagligen kidnappas, säljs och sexuellt exploateras utan att omvärlden griper in.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se