Stäng
blog-header
augusti 25, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare

10 steg för att klara ett Twitterdrev

Om man ville se våghalsighet sommaren 2016 kunde man se när Luke Aikins hoppade från 7 kilometers höjd utan fallskärm, eller så kunde man se en kvinna skriva en artikel om att sexuella ofredanden förekommit före festivalsommaren 2016, och att det finns svenska män som tafsar på kvinnor precis som det finns män som gör i alla andra länder i världen. Och sen invänta Twitterdrevet.

När man tittar tillbaka känns det lite som sommaren 2016 var Twitterdrevens sommar. Om man som medarbetare på BRÅ råkade säga något som misshagar rasisterna denna sommar, kunde man räkna med att hängas ut på Flashback som ”vänsterinfiltratör” för att man lajkat Henrik Dorsin på Facebook. När Gabriel Wikström föreslog en av många efterlängtad statlig utredning om människors sexliv – det vetenskapliga område som kanske är mest utsatt för mytbildning av alla – fick han världens absolut konstigaste högerdrev efter sig där bland annat Expressens ledarsida undrade om kommunerna nu skulle tvingas öppna sexklubbar.

Ett mycket mindre skrattretande drev skedde när en twittrare berättade att hans barn reagerat på att barn i krig inte får komma till sina familjer i Sverige längre, och högerdebattören Thomas Gür skrev minst sagt nedlåtande om detta på sin Facebook. Under Twitterdrevet mot pappan som sedan följde bevisades den gamla sanningen att så fort man tror man sett det absolut sämsta som twittrare i flock kan erbjuda lyckas de alltid hitta en ny, ännu lägre nivå.

Inte ens Svenska Kyrkan slapp Twitterdrev denna sommar, eftersom de bestämt sig för att rakryggat stå emot Sverigevänner i dagisåldern som försökte få dem att kasta sand på andra religioner. Men till slut får till och med en kristen sociala medier-redaktör nog.

svkyrkan

På grund av allt detta kan det vara läge att ha en liten genomgång av Twitterdrevets olika steg, ifall du är den nästa att drabbas.

Vad, du tror att det aldrig skulle hända dig?

Försök då att förklara drevet mot advokaten som skrev en sansad fundering om polisens närvaro på sociala medier, för någon utanför Twittersfären. De kommer stirra på dig som om du var en talkshow-deltagare i Bizarro World, och du kommer själv att inse att Twitterdrev inte följer någon logik utan kan drabba precis vem som helst, som på minsta lilla vis råkar förarga högerextremisterna och Sverigevännerna därute.

10 STEG FÖR ATT KLARA ETT TWITTERDREV

Steg 1. Du öppnar Twitter. Twitterdrev kan komma plötsligt och utan förvarning. Men de, eh, går inte att missa.

hE4VKJX
Steg 2. Du identifierar fienden.

tumblr_n1d7cxKTT51ryl2dpo5_400
Steg 3. Du försöker förstå vad drevet handlar om. OBS. Detta steg är inte så lätt som det kanske låter.

readingscully

Steg 4. Du vill genast dra ut i krig mot Twitterdrevet. Du måste med alla medel stå emot denna längtan. Detta steg kallas i folkmun även för att Betvinga Din Inre Ramsay Bolton.

lovely-evening

Steg 5. Du misslyckas med steg 4.

Penny-Needs-Help-For-Her-Computer-Addiction-On-The-Big-Bang-Theory

Steg 6. Du börjar fundera över stora, existentiella frågor som hur vi kan skapa en utopi där hot och hat på Twitter inte existerar.

tumblr_inline_musmnrFgzm1rcqgzn

Steg 7. När du inser att steg 5 aldrig kommer att fungera.

312a58e0-4374-0133-5ba8-0aecee5a8273

Steg 8. Du försöker mot bättre vetande förklara för människor utanför Twitter vad drevet handlar om och varför du diskuterar med troll.

tumblr_lorqkgBtUw1qc9geoo1_500_large

Steg 9. Du kommer på en lösning på hela problemet med hjälp av alkohol. Mycket alkohol.

fix

Steg 10. Du inser att en stor del av Twitterdrevet vid det här laget inte egentligen handlar om dig. Du går vidare i livet.

toby

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se