Stäng
blog-header
maj 23, 2014
Linus Larsson, bloggare

Tolkning av SD-kvinnornas reklamfilm

Det är få saker som bara varar i 35 sekunder men ändå leder till så extremt mycket förvirring (utöver sex) som SD-kvinnors reklamfilm inför EU-valet. Jag har sett den tiotalet gånger nu och tror att jag börjar förstå den.

Jag minns när David Lynch film Mulholland Drive gick upp på bio och det enda folk pratade om var ”lösningen” på det labyrintiska mästerverket. Lynch hade enligt egen utsago placerat ut tio viktiga ledtrådar – såsom de röda stoppljusen i filmens nyckelscener – som skulle hjälpa en med dekrypteringen och förstå vad som egentligen hände i filmen.

Kanske är det så att SD-kvinnor använt samma approach som Lynch? Det kanske finns en nyckel?

Låt oss titta närmare.

Ramhandlingen är lätt att förstå. Två kvinnor och en and sitter och solbadar vid något som mest liknar ett nedgånget hamninlopp (för övrigt ganska Lynchskt) när en hunk bestämmer sig för att slå sig ned bredvid dem. Han tar av sig tröjan och flexar sina muskler. Kvinnorna och anden plirar suktande. Men när hunken lägger ut sin badhandduk på marken händer något. Kvinnorna och anden vänder sig om i avsmak. Det visar sig att badhanduken är prydd med EU-flaggan. Äckligt, tycker de.

Ridå.

Personligen tror jag att anden är själva biten som krävs för att förstå filmen. Mannen är EU och kvinnorna är SD. SD gillar inte EU. EU ser bra ut på ytan, är sommarfräscht och vältränat. Men under ytan bubblar något ruttet. Det stinker av metangas. SD badar hellre i ett smutsigt hamninlopp än ger sig i slang med EU.

Så långt är alla med.

Men anden då? Den måste vara nyckeln. Min tolkning är att den symboliserar den sidan av Sverigedemokraterna som vägrar lyfta blicken. Den självvalda inskränktheten. Den kan flyga, men gör det inte. Den skulle kunna segla runt bland molnen – liksom upplyst – men väljer att stanna kvar på marken. Den är den fula ankungen som vägrar att bli en svan. Istället för att välja vingarna stannar den kvar i det smutsiga vattnet. I gyttjan av intolerans och rasism. För rädd för att flyga. Den är rädslan och fegheten. Allt blir glasklart.

Jag har läst filmvetenskap så det är ingen idé att försöka säga emot mig.

Så: glöm inte att vi alla har vingar när det är dags att gå och rösta i EU-valet. Använd dem.

Om bloggen

  • Emelie Gunnarsson
  • Linus Larsson

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se