Stäng
blog-header
september 13, 2014
Linus Larsson, bloggare
Foto: Hasse Holmberg (TT)

Privatiserade bibliotek är Centerns dröm

Det rycker i privatiseringsfingrarna hos Centerpartiet.

Nu efter åtta års högerstyre tvingas man vända grundligt på alla stenar för att hitta de få kvarvarande av våra statliga institutioner som fortfarande går att exploatera och sälja ut. Det låter förvisso lite mysigt och får mig att tänka på min barndoms krabbletande bland klipporna på västkusten under sommarloven. De krabbor som inte hann gömma sig placerades i en hink som ställdes på altanen. Sedan glömdes de bort och dog en smärtsam syrebristdöd. Själva krabbplockandet var fantastiskt roligt, men det dåliga samvetet som följde när jag förstod vad jag hade åstadkommit var inte nådigt. Se där, en liten sedelärande historia riktad till alla utförsäljningsivrare där ute.

Nu har Centerpartiet riktat blicken mot biblioteken. De ska tydligen privatiseras. Deras egen beskrivning av hur man kan omvandla de här kulturinstitutionerna till kommersiella fikacentraler låter ju i sig som rätt trubbig satir från vänsterhåll, så den här texten är egentligen fullkomligt överflödig. Eftersom själva definitionen av att låna är att under en begränsad tid få använda något som tillhör någon annan helt utan kostnad så måste biblioteken alltså omstruktureras från grunden och utökas för att bli, just, inkomstbringande.

Centerpartiet slår knut på sig själva för att komma på idéer till hur. Ordet ”kafé” förekommer två gånger under den 15 rader långa texten. Privat försäljning av kärleksmums och hallonsoda är egentligen det enda konkreta förslaget de har på att förbättra biblioteken. Det och att låta privata företag gå in och finansiera vissa avdelningar mot att deras varumärken uppmärksammas. Det låter ju kanonbra och strider inte alls mot själva grundidén med bibliotek, vars utbud har möjlighet att vara stora, varierande och breda just på grund av avsaknaden av privata aktörer som är där och petar med profitfingrarna. Hur det här ska fungera i praktiken utvecklas inte, men en godtycklig utrensning av böcker som företag inte vill förknippas med  är förmodligen något vi får stå ut med om vi vill kunna fika centerfika på centerbibblan. Strömlinjeformning, uddlöshet och vinstmaximeringstänk. Det är framtiden.

(Här kommer ett par läsare börja skrika om den där Tintin-serien som fick byta avdelning på Kulturhuset i Stockholm och att dagens kommunistbibliotek också utövar någon slags godtycklig kulturrevisionism som är precis likvärdig med bla bla bla. För att citera den store Löfven: Det är käbbel, det är käbbel, det är käbbel.)

Om bloggen

  • Emelie Gunnarsson
  • Linus Larsson

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se