Stäng
blog-header
april 25, 2014
Linus Larsson, bloggare
Foto: Fredrik Sandberg (TT)

Lennart och vurpan

Nu har det gått ett par dagar sedan Lennart Holmlund, kommunalråd (S) i Umeå och välrenommerad bloggare, slant med hjärnan och råkade skriva ett inlägg om oxfilésnattande tiggare.

Holmlund har säkerligen tagit del av kritiken vid det här laget. Den gör garanterat ont att läsa. Det är säkert inte kul att kallas gammal och gaggig. Lögnare och samvetslös. Så är det ju med internet och sociala medier. Det är det sista stället du vill slinta med hjärnan på. Det är ju fruktansvärt när folk ställer sig mitt framför scen och kastar rutten frukt på en. Bara för att man råkar sjunga lite falskt och ens gitarr är lite ostämd. Alla har ju dåliga dagar ibland. Det är ju orättvist!

Men Lennart. Tänk så här. Det finns människor som nästan bara har dåliga dagar. Som verkligen inte har en plats i Umeås kommunalråd. Som inte ens kan få en plats i Umeås kommunalråd. Som inte har en blogg där man kan skriva tänkvärda saker som ”knark är en i stort sett dödlig drog”. Som inte har ett hem. Eller ett jobb. Eller nästan ingenting alls. Tänk, Lennart. Tänk. Det kunde vara du, Lennart.

Tänker du nu, Lennart? Tänker du?

Tänk, Lennart, om folk kastade rutten frukt på dig i den situationen. Men inte för att du sjöng falskt och din gitarr var lite ostämd. Utan för att du bara var. Där du satt på trottoarkanten. I duggregnet utanför Hemköp. Med en uppblött pappersmugg från Pressbyrån framför dig. Tänk om du råkade ut för ett drev då. Vilken absurd tanke va? Bara för att ett bloggande kommunalråd i Umeå råkat slinta med hjärnan på internet. Det är ju enormt jätteorättvist!

Nej, jag säger inte att du ensam är ansvarig för det växande hatet mot tiggarna. Det hade varit kolossalt megaorättvist! Men ditt blogginlägg hjälper till. Många bäckar små, som Voltaire sade. Läs den positiva responsen ditt blogginlägg fått. Från äggen på Twitter. Notera gärna vilken retorik som tillämpas. Hur många gånger kan man läsa ”ut med packet” innan något inom en går sönder? Du har bidragit till att folk reproducerar den här retoriken. Och kanske rentav gjort den pyttelite mer rumsren och accepterad. Det vill du ju inte.

Man ska vara snäll mot de svaga. Det har nämligen Bamse sagt. Och min mamma. Du är säkert snäll. Bara att du råkade slinta med hjärnan på internet. Det får man lov att göra. Det gör alla. Men slinter man så illa att svaga kommer i kläm så måste man be om ursäkt. Och ställa saker till rätta. Vi får hoppas att du gör det.

Om bloggen

  • Emelie Gunnarsson
  • Linus Larsson

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se