Stäng
blog-header
oktober 14, 2014
Linus Larsson, bloggare
Foto: Sören Andersson (TT)

Korvgate – veckans mest tippade rassekränk

En föreslagen namnändring på en korv i Stockholm är senaste grejen som fått de självutnämnda kulturförvaltarna i kommentarsfälten runt om i cyberrymden att gå bananer. En snabb googlesökning på just ”zigeunerwurst” sätter rasistsajten Exponerat högt på resultatlistan. Givetvis. Mot bättre vetande klickar jag på länken till artikeln. I deras kommentarsfält talas det om stulen historia och om att främmande makter långsamt berövar svenskar på hela deras kulturarv. Om man inte vet vad det handlar om så kan man lätt tro att någon bränt ner Drottningholms slott. Men nej. Vi snackar alltså om ett namnbyte på en korv som säljs i en (1) korvmoj på Karlbergsvägen i Stockholm.

Som tur är fortsätter livet som vanligt för de flesta andra av oss, utan vare sig spruckna blodkärl i tinningen eller hjärtsvikt till följd av svår indignation. Jag har känt efter i mitt innersta, verkligen rannsakat hela min själ, men lyckas inte hitta minsta bry inför ett eventuellt namnbyte på en korv som säljs på Karlbergsvägen i Stockholm.

Samtidigt som jag fortsätter leta mig ner i den debila mörkeravgrund som är #korvgate nås jag av nyheten att bensinmacken JET på Kolbäcksvägen i Umeå byter namn till INGO. Det talas om nya skyltar och färger. Åh nej, tänker jag. Detta kommer ju göra kulturförvaltarna helt galna. De hatar ju den här sortens radikala förändringar som bokstavligt talat slungar hela ens liv ur sin omloppsbana runt solen. Jag bävar inför vad jag kommer läsa i kommentarsfältet kopplat till notisen. Men. Inte ett ord om kulturskymning eller historierån. Bara lite trista skämt om att folk kommer förväxla bensinmacken INGO med den gamle boxaren Ingemar ”Ingo” Johansson. Shit vad konstigt.

Det verkar inte vara just förändring i sig som retar upp folk, bara en väldigt specifik sorts förändring. Hmm.

Om bloggen

  • Emelie Gunnarsson
  • Linus Larsson

Sök på Politism.se