Stäng
blog-header
november 25, 2013
Linus Larsson, bloggare
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

I huvudet på Pia Adelsteen

Jag nåddes i dag av nyheten att Pia Adelsteen, jämställdhetsordförande (skratta inte!) i Dansk Folkeparti, kallar svenska leksakskataloger perversa. Anledningen? De visar upp makabra groteskerier i form av barn som leker könsneutralt. Det är oerhört glädjande och kul att höra. Få saker väcker så starka motreaktioner som sunda och progressiva värderingar (och tvärtom – men skit i det nu). Oerhört fint med den här sortens bekräftelse på att vissa saker rör sig åt rätt håll. Nu är det förvisso oklart om en flicka som leker med en spade räknas som särskilt progressivt (eller perverst för den delen) hos någon annan än Pia, men ändå! Det är det finaste betyget som går att få.

Det är inte bara kul och glädjande när den här sortens bra saker får bekräftelse i form av degressiva krafter som vädrar kakhålet i entonigt malande protest, det är också spännande och kittlande.

Samma Pia Adelsteen har även uttalat sig om svenska förskolor, om hur barnen där inte längre tillåts säga han eller hon, och det här lilla kikhålet in i hennes hjärna kittlar nästan sönder min science fiction-nerv.

Potentialen bakom Pias och hennes likars ord är enorm och där gömmer sig flera stora science fiction-romaner. Tillåt din inre nörd att fantisera ett tag på hur Sverige presumtivt kan tänkas upplevas av Pia, använd hennes egna ord och fyll på med dina egna. Tänj ut och stretcha fantasin.

Sverige. En närmast posthumanistisk dystopi där vi skjuter med kalashnikovs mot allt som ens liknar en rutig skjorta på öppen gata. Där före detta män går omkring med helt släta, knullodugliga kendockeskrev och knappt minns hur man rapar hela alfabetet. Där läroverk tidigt avprogrammerar våra unga på deras biologiska drifter och lär dem att fikus är en krukväxt (som ska stå ljust och vattnas ofta) och inget annat. Där individualitet ersatts med unisexoveraller i säckväv (osexiga och sådär obehagligt blöjbylsiga i stjärten). Där flickbarn leker med vattenpistoler och pojkbarn med gunghästar.

Haha, okej, jag vet, det sista exemplet där kanske var lite väl överdrivet och overkligt, men när min fantasi väl fått upp farten så går det knappt att få stopp på vansinnigheterna!

Det blir inte mer Body Snatchers-möter-1984-mysrysigt än jag-fantiserar-om-hur-danska-brunhögern-upplever-Sverige-Sverige, och jag önskar jag kunde bo där jämt.  Tack Pia och tack min hjärna för detta!

Nu är det ju naturligtvis också mycket beklagligt och obehagligt med den här sortens politikerutspel. Mest det faktiskt. Men ibland måste man tillåta sig själv att ha lite kul också.

Om bloggen

  • Emelie Gunnarsson
  • Linus Larsson

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se