Stäng
blog-header
november 25, 2013
Emelie Gunnarsson, bloggare

En Viktig Debatt

Jag hade inte tänkt ägna Gabriella Barks text “Vi behöver riktiga karlar och män – inga jävla hen” en enda rad eftersom det vore att spela henne i händerna. Det finns nämligen fortfarande en idé om att provokation har ett egenvärde och att det därför går att skriva vilken icke-konstruktiv och vidrig skit som helst, och att anledningen till att folk trots allt reagerar är att skiten säger något. Men det enda den egentligen säger är vilket ruttet jävla debattklimat vi har hamnat i. Av den anledningen tänker jag inte heller länka till texten. Men så läste jag Nyheter24:s chefredaktör Henrik Erikssons “försvar”, vilket han lagt ut på sin twitter, och det blev på något sätt svårare att låta det passera när hans diffusa, oengagerade kommentar underströk det skrupelfria i situationen:

“Ingen behöver hålla med Gabriella i det hon skriver”

Tack för detta generösa klargörande.

“Det är heller inte Nyheter24s åsikt hon uttrycker. Det är hennes egen och den har hon sin fulla rätt att yttra”

Hmm vänta lite nu. Jo, visst har hon sin fulla rätt att yttra sin åsikt (snälla kan inte detta icke-argument ogiltigförklaras snart?) men är det verkligen ett försvar till varför Nyheter24 helt okritiskt (?) släpper igenom vilken fördomsfull och hatisk dynga som helst? Att åberopa yttrandefriheten som enda försvar när ens tidning publicerat en tvivelaktig text borde kanske väcka åtminstone en liiiten (eller väldigt stor) varningsklocka?

“Däremot är det en viktig debatt Gabriella dragit igång”

Eh, va? Vilken ”viktig debatt” är det som avses? Den Viktiga Debatten om hur härligt det var på stenåldern då männen hade “ursinnigt gorilla-sex” med kvinnor som de släpat in i någon grotta? (dvs våldtäkt) Eller Den Viktiga Debatten om hur det är dags för oss kvinnor att ta ett steg tillbaks till förmån för män? Eller Den Viktiga Debatten när Gabriella sätter ner foten och säger “HEN – go fuck yourself”?

Den viktigaste debatten som dragits igång tycks mig vara den att Nyheter24 inte har några etiska problem att upplåta sin, relativt stora, plattform åt en text som är såväl sexistisk som transfobisk, romantiserar våldtäkt och generellt genomsyras av okunnighet och hat. Jag förstår att Nyheter24 tjänar pengar på klick MEN jag trodde ändå i min enfald att trovärdig- och anständighetsambitionen skulle vara något högre än i… En ding ding värld? Tydligen inte. Trist är vad det är.

Om bloggen

  • Emelie Gunnarsson
  • Linus Larsson

Sök på Politism.se