Stäng
blog-header
augusti 3, 2014
Linus Larsson, bloggare
Foto: Hansen, Tor Aage (TT)

Djurens parti på Pride

Nystartade partiet Djurens parti deltog i helgens Pride till mångas djupa suckar och stön. Allas rätt till kärlek bör även inkludera djuren, hävdade de. Give us a break, svarade ungefär alla andra. Inte för att det nödvändigtvis är något fel på deras budskap i sig. Djur förtjänar ju att må bra.

Men valet av arena.

Pride.

Själva symbolen för kampen om att alla är lika mycket värda oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. En kamp folk offrat sina liv för. Där väljer man att stövla in. Och kräva att djuren ska inkluderas.

Det är en oerhört märklig och ohyfsad snålskjuts. Instinktivt känns den insiktslös. Kanske lite privilegierad? Kanske lite. Diskussionerna som förts på sociala medier har låtit ungefär som de gjorde efter den här debattartikeln. Folk blev med rätta oerhört upprörda.

Personligen tänker jag att det bör vara rätt enkelt att undvika . Skohorna (nytt verb, snart i en SAOL nära dig) aldrig in din djurrättssak i andras människorättssak. Det kommer alltid att uppfattas som förolämpande. Gör inte det.

Om du nu gör det ändå och finner dig själv sittande framför ett tomt Word-dokument i färd att skriva en debattartikel om att djuren bör inkluderas i den intersektionella analysen eller delta i Pride, inse att du är i färd med att jämställa människor och djur. Ofta diskriminerade och utsatta människor. Människor som varje minut kämpar för sin rätt att existera. Gör inte det.

Det ser inte bra ut.

Särskilt inte om du är vit och står med foten i dörrspringan till intersektionalitetsdebatten och kräver att djuren också ska få komma in. Särskilt inte då. Gör inte det.

I samtal om diskrimineringen av romer är det inte läge att tala om de utsatta gatuhundarna i Rumänien. Även om det är synd om hundarna. Det är i princip det du gör. Gör inte det.

Mitt nästa blogginlägg kommer handla om varför de två goda sakerna choklad och kaviar inte passar ihop och varför man inte bör äta sin kaviarchoklad bland folk att som försöker njuta av sin choklad eller kaviar.

Om bloggen

  • Emelie Gunnarsson
  • Linus Larsson

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se