Stäng
blog-header
december 16, 2013
Linus Larsson, bloggare
Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Det har gått för långt”-retoriken har gått för långt

Alla som har en internetuppkoppling eller tillgång till valfritt fikarum på valfritt jobb stöter nästan dagligen på någon som reagerar starkt på samhällsfrågor genom att inleda en utläggning med orden ”Det har gått för långt när…” Dessa ord är i princip alltid en indikation på att vad som kommer följa är lite förvirrat. Det det handlar ofta om ett klassiskt feltänk, nämligen missuppfattningen om att vi kan få för mycket av saker som är bra för samhället och gynnar oss alla. Vi kan inte få för mycket av det som är motsatsen till rasism, vilket många verkar tro. Däremot kan vi släppa ut för mycket koldioxid i naturen. Viktig men kanske subtil skillnad! Sprids den här missuppfattningen så skadar det samhället i längden – det är  jätteviktigt att kunna göra en distinktion mellan dåligt och bra i en välmående demokrati. Känner du igen dig och tänker att du kanske är en av dessa förvirrade?

I ett försök att räta ut några av frågetecknen kring förvirringen har jag sammanställt en lista på några exempel på där det kan ha gått för långt.

Det kan ha gått för långt när…

… Voldemort förslavar hela mänskligheten och tvingar alla mugglare att arbeta i underjordiska silvergruvor.

… ditt intresse för rotvältor blir så extremt att du bosätter dig under en rotvälta och vägrar befatta dig med annat än rotvältor. Rotvältor Life 2.0.

… en meteor kolliderar med jorden och utrotar allt liv.

… Björn och Benny vinner Nobelpriset i kemi för sången ”Guldet blev till sand”.

… Peter Jackson börjar planera för en Silmarillion-filmtrilogi.

… du får tretton olika råsaftcentrifuger i julklapp.

… svenska kungafamiljen spelar huvudrollen i en SVT-sänd dokusåpa som plagierar The Osbournes rakt av.

… uttrycket ”en podcast säger mer än tusen ord”, som jag just hittade på, får fotfäste i det svenska språket.

… vuxna människor startar Facebookgrupper i protest mot att Disney väljer att klippa bort rasistiska element ur ett av sina barnprogram och låter detta vara en av hjärtefrågorna när de röstar i riksdagsvalet.

… vuxna människor startar Facebookgrupper i protest mot att deras barn inte får möjligheten att lussa i valfri godtyckligt traditionell skrud och låter detta vara en av hjärtefrågorna när de röstar i riksdagsvalet.

… rätten att få kalla ett bollformat chokladbakverk vad som helst är så viktig för vuxna människor att det är en av hjärtefrågorna när de röstar i riksdagsvalet.

Det kan ta ett tag innan du ser den tydliga skillnaden mellan saker som kan gå för långt och saker som inte kan gå för långt, men med lite övning klarar alla av det.

Lycka till!

Om bloggen

  • Emelie Gunnarsson
  • Linus Larsson

Sök på Politism.se