Stäng
blog-header
november 12, 2014
Emelie Gunnarsson, bloggare
Foto: MALIN HOELSTAD / SvD / TT

Det finns fortfarande stora problem med mansrollen

Hur många kvinnofientliga douchebags som lär andra män hur man är en kvinnofientlig douchebag tål Sverige? Nä, jag skojar bara. Det här folkhälsoproblemet existerar ju dessvärre över hela världen.

Julien Blanc heter en amerikansk dejtingcoach som åker jorden runt och föreläser om hur män ska närma sig kvinnor. En tämligen harmlös premiss kan tyckas, om det inte vore så att Blancs metoder genererat såväl uppror och bojkott som trogna försvarare. Ett av tipsen han har är till exempel att ta strypgrepp på kvinnan man vill ha.

I ett youtubeklipp från en av alla föreläsningar förklarar han ingående hur japanska kvinnor ska raggas upp. “At least in Tokyo, if you are a white male, you can do what you want” konstaterar han strax innan han beskriver hur det bästa sättet är att grabba tag i kvinnan ifråga eller helt enkelt bara föra hennes huvud mot sitt skrev.

Rasism och sexism sitting in a tree, som så ofta annars.

Och precis som jag antyder i inledningen existerar det även svenska motsvarigheter till sådan här idioti. Nu senast cirkulerade ett klipp från ett Raw Man-möte runt på sociala medier. Raw Man-rörelsen är inte nöjd med mansrollen så som den ser ut idag. Med en strategi som tycks handla om att käka raw food, utöva yoga, visa känslor och lära sig att “ta” sin kvinna ska den nya mannen lyckas återfå sin plats i samhället. Och det är här analysen blir smått obehaglig – i Raw Man-världen har männen nämligen förlorat sin plats i samhället i takt med att kvinnan blivit mer självständig.

Raw Man-männen kanske inbillar sig att de är progressiva eftersom de bytt ut traditionella machoideal mot yoga och känslor men föreställningen att det är fundamentalt för mansrollen att kvinnor ska “tas” är fortfarande lika skrämmande. Oavsett om det yttras i en raw food-miljö med känsliga män som utövar yoga eller om det är Julien Blanc som tar strypgrepp på kvinnan han vill närma sig.

Det finns onekligen fortfarande stora problem med mansrollen. Julien Blanc och Raw Man är det yttersta beviset.

Om bloggen

  • Emelie Gunnarsson
  • Linus Larsson

Sök på Politism.se