Stäng
blog-header
januari 8, 2016
Zlatan Ramic, bloggare
Foto: Henrik Montgomery/TT

Zlatan Ramic: #LifeGoals på steroider

I mitt instagramflöde dyker en bild upp på en vältränad man och en slank kvinna som ligger i en hotellsäng, omgivna av snabbmat som de äter. Sexsiffrigt antal likes och i kommentarsfältet är det vänner och par som taggar varandra med kommentarer som ”goals” eller bara emoji med hjärtögon.

Elin Pärsson och Henrik Ennart skriver i SvD om hälsotrenden och hur den har en tydlig baksida som skapar mental ohälsa hos ungdomar och vuxna. De är på rätt spår men jag skulle vilja utveckla och markera en viktig sak jag tycker de missar i sin text, och det är sociala medier.

Att en hälsosam livsstil är trendigt är absolut inget fel, och att se det som ett problem är rakt ut sagt idiotiskt. Vägen till hälsa är dock en fråga som måste belysas. I vårt samhälle säljs bilden på sociala medier av att man kan uppnå sin ”drömkropp” trots att man äter animaliska produkter. Så länge man ligger på kaloriunderskott och är hängiven så klarar man av det.

På bland annat Instagram, YouTube och Facebook kan man hitta kostråd som tillåter att man äter pizza, hamburgare och diverse annan snabbmat så länge man håller sig inom ramen för sitt kaloriintag och håller koll på sina makronutrienter som kolhydrater, fett och protein.

Haken med denna livsstil är att figurerna som syns mest och har de mest väldefinerade kropparna är de som förespråkar absurda kaloriunderskott, som i praktiken är omöjliga att hålla och alltid slutar med att man antingen grisar på sin ”fuskdag” eller helt ger upp på sin diet.

Anledningen att dessa själva klarar av att hålla sina egna rekommendationer är kopiösa mängder centralstimulantia och steroider. Varför skulle de? De påstår ju att de är naturliga! Anledningen är att de säljer en livsstil som är ouppnåelig utan viss hjälp och att de flesta har en följarbas som går upp i hundratusentalet på youtube eller flera miljoner på instagram.

Dessa människor har gått ifrån att försöka hjälpa folk till att sälja sitt egna varumärke och sin livsstil.

Detta skapar förvirring, eftersom män som ser ut som he-man och kvinnor som inte har en enda cellulit ser ut att kunna vräka i sig vad de vill på sociala medier, medan man själv sliter som ett djur på gymmet eller löpspåret och verkar inte kunna gå ner ett enda kilo. Sen efter en vecka av att ha levt på 1 800 kalorier belönar man sig med att äta en flottig burgare med pommes för man är helt utmattad. Forskning har visat på att kött, trots kompensation för kaloriintag, gör kroppen mer mottaglig för viktuppgång.

Så trots att man ligger på absurda underskott kan inte alla räkna med att uppnå resultat. Eftersom hjärnans (och alla andra celler i kroppens) favoritbränsle är glykogen, som kommer från kolhydrater, kan man räkna med att dieten man har valt att följa – vare sig det är LCHF, kaloriunderskott eller vad som helst annat – inte är hållbar i längden och kommer leda till en krasch. Detta i sin tur leder till att man känner att man misslyckats och i sin tur att man straffar sig själv.

Det är en ond cirkel av misslyckande som jag själv befunnit mig i.

Hälsa och välmående är viktigt – och väljer man en vegansk livsstil så kan man räkna med att må bra direkt eftersom man inte bidrar till dödandet av oskyldiga djur från dag ett av sitt nya liv.

Den kognitiva dissonansen är stark när det kommer till vad hälsa anses vara i dag och det är upp till var och en att göra rätt val, för en själv, för djuren och planeten vi lever på.

Tänk ett steg längre innan ni taggar er vän nästa gång på en drömbild med #lifegoals. Skapa egna i stället för att leva i någon annans låtsasvärld.

Om bloggen

Den Gröna Milen är en berättelse om vår, Hasan och Zlatan Ramics, resa i tillvaron som vegetarianer och veganer.
En berättelse kantad av politik, identitet, medvetenhet, träning och riktigt riktigt god mat.
Här skriver vi om vår vardag utan djurprodukter. Utan att predika med den nyfrälstes iver, men med avsikten att visa att det inte är så svårt, att det är helt rätt för alla inblandade – och framför allt väldigt gott.

  • Hasan Ramic
  • Zlatan Ramic

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se