Stäng
blog-header
november 28, 2016
Zlatan Ramic, bloggare

Yeah, science! – eller så slutar vi äta kött

Nästan 13 procent av världens befolkning identifierar sig som ateister och i sociala medier ser man ofta att ateism och vetenskap går hand i hand. Många ateister är övertygade om att vetenskap är lösningen på världens bekymmer och postar ofta lustiga memes där punchlinen bottnar i vetenskap.

Det här inlägget har inte alls med religion att göra, utan vetenskap. Och vår motsägelsefulla relation till vetenskap. Neil deGrasse Tyson, en amerikansk astrofysiker som har gjort sig känd på internet bland vetenskapsälskande ateister har i ett uttalande om klimatförändring sagt:

Jag får ofta frågan om jag tror på global uppvärmning. Nuförtiden svarar jag med frågan ‘Tror du på gravitation?'”

Trots den insikten har han under en konferens i Austin i Texas sagt att en vegetarisk kost inte kan rädda planeten. Han tycker att man i stället för att sluta äta entrecote borde vänta på att någon uppfinner maskiner som kan ”tvätta” atmosfären från växthusgaser. Om man skulle fråga honom varför han tror på den lösningen skulle man antagligen få ett drygt ”Why? Because science, that’s why” som svar.

Men om man verkligen vill prata vetenskap kan man börja med faktumet att vi sedan den industriella revolutionen har sett en ökning av dikväveoxid med 30 procent. Dikväveoxid förkortas N20 och är också känt som lustgas (som är 196 gånger starkare än koldioxid, CO2, som växthusgas). Och den ökande trenden pekar fortfarande uppåt.

Atmosfären vi andas i dag innehåller 325 ppb (miljardelar) N2O. Men till skillnad från CO2 absorberas inte N20 av så kallade naturliga ”kolsänkor”.

En kolsänka är till exempel världens regnskogar. Dessa faller olyckligtvis offer för köttindustrin. eftersom de skövlas till förmån för betesmarker och sojaodlingar. Skogarna i allmänhet är de mest effektiva kolsänkorna vi har. Men eftersom dessa inte absorberar N2O hänger det kvar i atmosfären i närmare 150 år. 65 procent av världens N2O kommer från utsläpp genererade av köttindustrin.

Ju varmare det blir på planeten och ju mer polaris, tundra och permafrost som börjar tina, desto mer lagrade växthusgaser som metan (som är 100 gånger starkare än CO2) kommer sippra ut i atmosfären.

En ond spiral som kan bli väldigt svår att stoppa. Enligt NSIDC (National snow and ice data center) så växer inte polarisarna som de ska under den här tiden på året och vi närmar oss en avgörande fas för vår existens som människor.

Så ett tips är att, oavsett vad kända astrofysiker somNeil deGrasse Tyson säger, börja överväga växtbaserad kost – eller att bli troende. För att behandla vetenskap på det här sättet är inte värdigt.

Om bloggen

Den Gröna Milen är en berättelse om vår, Hasan och Zlatan Ramics, resa i tillvaron som vegetarianer och veganer.
En berättelse kantad av politik, identitet, medvetenhet, träning och riktigt riktigt god mat.
Här skriver vi om vår vardag utan djurprodukter. Utan att predika med den nyfrälstes iver, men med avsikten att visa att det inte är så svårt, att det är helt rätt för alla inblandade – och framför allt väldigt gott.

  • Hasan Ramic
  • Zlatan Ramic

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se