Stäng
blog-header
november 30, 2016
Zlatan Ramic, bloggare
Oljepalmsplantagen i Indonesien. Foto: Heri Juanda / TT

Hur du som konsument kan ta ställning mot tillverkningen av palmolja

Veganernas kryptonit i alla klimatdebatter är onekligen palmolja, och det är ett ämne jag själv har undvikt att diskutera sedan jag bytte livsstil.

Skogarna i världen, framförallt regnskogarna, är som bekant de viktigaste och mest effektiva kolsänkorna vi har. Dessa faller inte bara offer för köttindustrin utan även för palmolja.

Vad är då palmolja? Palmolja, som det låter, är ett vegetabiliskt fett tillverkat från oljepalmen. Det används både som livsmedel och som råvara för bränslen, exempelvis biodiesel. Palmolja i livsmedel hittar man bland annat i vegetabiliska margariner, kakor, glass, tvål, kosmetika med mera.

Årligen produceras runt 66 miljoner ton palmolja, varav upp mot hälften av det som importeras till EU går till biodiesel och bränsle.

Oljepalmsplantagen som har ersatt regnskogarna världen över upptar i dagsläget runt 27 miljoner hektar, en yta som motsvarar Nya Zeelands area. Detta sker på bekostnad av den biologiska mångfalden, särskilt i sydöstra Asien där tigrar, orangutanger och andra exotiska djur blir av med sina habitat. Endast 70 000 orangutanger kvarstår, men skövlingen fortsätter och deras utrotning i takt med denna.

Om man å andra sidan sätter dessa siffror i proportion till hur mycket regnskog som skövlas för köttindustrin och betesmarker till nötkreatur så kommer man upp i svindlande 54 miljoner hektar, och det endast i Amazonas. Detta gör självklart inte palmoljan till ett ickeproblem.

Indonesia Orangutans

Utöver skövlingen och utrotningen av djur, har det nyligen uppdagats i en rapport från Amnesty att barn, så unga som åtta år, används i arbetet att framställa olja för storföretag som Nestlé, Colgate-Palmolive och Unilever – för att nämna några. Under slavlika förhållanden får barnen jobba hårt och länge, ofta utan säkerhetsutrustning och under farliga omständigheter för att ens få en värdig lön

Kan man göra något alls som konsument för att ställning mot tillverkningen av palmolja? Ja, till att börja med kan man göra mer hemlagad mat, fri från palmolja. En annan metod är att läsa på etiketter och undvika livsmedel som innehåller palmolja.

Förhoppningsvis fungerar tillgång och efterfrågan när tillräckligt många tagit ställning mot denna onödiga brutalitet mot de djur vi delar planeten med, en brutalitet som även går ut över oss själva.

Om bloggen

Den Gröna Milen är en berättelse om vår, Hasan och Zlatan Ramics, resa i tillvaron som vegetarianer och veganer.
En berättelse kantad av politik, identitet, medvetenhet, träning och riktigt riktigt god mat.
Här skriver vi om vår vardag utan djurprodukter. Utan att predika med den nyfrälstes iver, men med avsikten att visa att det inte är så svårt, att det är helt rätt för alla inblandade – och framför allt väldigt gott.

  • Hasan Ramic
  • Zlatan Ramic

Sök på Politism.se