Stäng
blog-header
februari 11, 2016
Hasan Ramic, bloggare
Hasan och Zlatan gör ett Ajvar-test, och tar hjälp av vännen Anisa.

Hasan Ramic: ”Ajvar är här för att stanna”

För ett tag sedan kollade jag på glasburk-avdelningen i min lokala Ica och drabbades. Där stod det. Det ultimata beviset på att balkanfolk är en del av Sverige för evigt. Ica:s egna Ajvar. Det heter förstås ”Ajvar relish” när ICA gör det, för suedis är inte riktigt helt redo att bara köpa en burk med röd gegga och experimentera.

En blandning av känslor sköljde över mig. Två hyllor längre bort finns en ”exotisk” sektion med tahini, currypasta och den lilla ”bosniska” delen som nu är standard i varje Ica-butik.

Här hittar man importprodukter som används i före detta Jugoslaviska kök. Jaffakakor, kycklingpastej på burk och självklart Ajvar från någon av de stora importföretagen. I Ica:s fall hålls de med Podravka. Jag blev sur för att Ica:s ”relish” var bland den vanliga maten medan Podravka förpassades till babbehyllan. Men samtidigt gillar jag tanken på att det kan komma någon konsult som pratar med frugan i bluetooth samtidigt som han panikhandlar för middagen och upptäcka ajvar av misstag. Typ ”Vad är det här för spännande?”. Rätt vad det är hejar han på Zeljo och svänger med grova bosniska svordomar för minsta lilla.

Först en väldigt kort historik över ajvar: Ajvar är en pasta som tillverkas av malda grillade röda paprikor och auberginer som senare kryddas på olika sätt. Oftast vitlök, salt och peppar. Det finns även starka versioner av ajvar som innehåller chilipeppar i olika mängd. Ajvar är ursprungligen från Serbien, där den röda paprikan är en nationalgrönsak. Man kan äta ajvar till bokstavligen ALLT. På macka, som en sås, som krydda i grytor. Jag kan slå vad om att det finns husmorstips där man pratar om ajvar-förband mot feber eller påssjuka till exempel. Traditionellt är ajvar ”zimnica” – alltså inlagd burkmat för vintern, men eftersom vi lever i en globaliserad värld så kan man köpa ajvar överallt hela tiden. Nu även i svenska butikskedjor.

Ajvar är alltså här för att stanna, och vi har tagit vårt ansvar som exilbalkaneser i Sverige att testa några av varianterna som man kan hitta i handeln.

Metod: Vårt test utfördes under högst vetenskapliga former, och därför bör vår dom i denna fråga ses som en riktlinje för allas fortsatta konsumtion av ajvar. Panelen bestod av oss två i Gröna Milen och vår fellow shishkolina och inkvoterade serb Anisa. Vi har samtliga omfattande erfarenhet av ajvarätande.

Vi tog med fyra ajvar-fabrikat: Mamas, Druvan, Podravka och Coops:s ajvar. Vi ville testa Ica:s ajvar också, men vi hittade den inte denna gång så fuck it. Den är förmodligen skräp ändå.

Vi bedömde smak, lukt, konsistens och autenticitet på en betygsskala från 1 till 5. Vi serverade vår ajvar på det mest traditionella sättet vi kunde komma på: i ustipci (friterade degklumpar). Vid serveringen fick inte panelen se vilken ajvar som serverades, då fördomar kunde påverka omdömmet. Vi testade bara de milda smakvarianterna, då vi inte ville riskera förvrängning.

Jag (Hasan) utförde testet först på Anisa och Zlatan, och sedan utförde Zlatan testet på mig. Vår baseline var minnet från den senaste hemmagjorda ajvaren man har ätit. Resultaten är som följer:

IMG_7001

1. Druvan

Anisa:
Smak: 3 Trevlig syrlighet.
Lukt: 3 Ajvar!
Konsistens: 2 Lös, för mkt vätska.
Autenticitet: 2 Nej.

Zlatan:
Smak: 2 Obalanserad, sur.
Lukt: 1 Om jag inte visste att det var ajvar hade jag inte ätit.
Konsistens: 1 Slemmig som fan.
Autenticitet: 2 Det finns juggar som är dåliga på att laga mat också.

Hasan:
Smak: 2,5 mycket paprika. Ganska syrligt.
Lukt: 2 Mjäh… Blir inte direkt sugen.
Konsistens: 3 Ganska vattnig, men okej.
Autenticitet: 2,5 Det smakar som ajvar, men jag är inte imponerad.

Total: 2,17

IMG_6996

2. Podravka

Anisa:
Smak: 4 Mycket paprika! Syrlig
Lukt: 4 100%
Konsistens: 3 – Lagom fast.
Autenticitet: 3 Helt ok.

Zlatan:
Smak: 3, lite för sur.
Lukt: 4, luktar bättre än den smakar
Konsistens: 3, lite fastare än Ajvar 1 men fortfarande slemmig
Autenticitet: 4

Hasan:
Smak: 3 Rund och god
Lukt: 2,5 Helt okej inget specielt
Konsistens: 2,5 Helt okej
Autenticitet: 3 Känns som att komma hem på fyllan och damma halva burken upp och ner direkt från kylen. Ganska autentiskt.

Total: 3,25

IMG_6995

3: Mamas

Anisa:
Smak: 5 HALLOJ! Paprikorna lär ha grillats innan!
Lukt: 4 Lagom.
Konsistens: 4 Bra, len! (inte ortens ”len” som kompis utan len som i något lent som silke reds. amn.)
Autenticitet: 4 Hundra procent

Zlatan:
Smak: 4 Bra balans, smakerna jobbar bra tillsammans.
Lukt: 4 Luktar inte så mycket men det som luktar är inbjudande.
Konsistens: 5 Inga klumpar som lägger sig i gomseglet medan man tuggar.
Autenticitet: 4 Känns som att någon har läst på.

Hasan:
Smak: 5 Rökig och krämig. påminner om styvmorsans systers ajvar.
Lukt: 3 Det luktar väl så gott som grillad paprika och aubergin kan lukta.
Konsistens: 4 Bra krämighet, inga skalbitar. Fantastiskt!
Autenticitet: 5 Det här känns som någonting man kan få på en nybakad brödbit av en kvinna i huckle någonstans i en by utan elektricitet.

Total: 4,25

IMG_6998

4: Coop

Anisa:
Smak: 2 Snäll men mesig, för skarp paprika
Lukt: 1 För mkt ättika
Konsistens: 2 Skal :/.
Autenticitet: 1 INGEN glömmer väl fan att skala paprikorna.

Zlatan:
Smak: 2 Ojämn smak, bör röras om.
Lukt: 3 Luktar ajvar
Konsistens: 2 Väldigt tunn
Autenticitet: 3

Hasan:
Smak: 2 För syrlig
Lukt: 1 Luktar surt som den smakar
Konsistens: 2 Simmig. Sugs upp av brödet direkt. Paprikaskal?
Autenticitet: 2 Jag vet inte vad de har gjort, men man ska inte tillsätta vatten i ajvar.

Total: 1,92

Vinnaren i detta test är alltså Mamas Ajvar! Mamas görs tydligen efter ett makedonskt recept och innehåller mer aubergin än de andra. Paprikorna är TYDLIGT rostade och skalade. En solklar vinnare. Coop var bara ett smakmässigt haveri och bör inte ätas av människor. Ett heders-fuck outta here går till Druvan som har ”RELISH” i stora bokstäver på sin burk men ajvar i små. Vi ser er, ni försöker osynliggöra ajvar. The jig is up, druvan. Och Podravka är ett säkert alternativ för oss som vill köpa någoluna autentisk ajvar som finns lite överallt.

Så där har ni det. Mamas, om ni läser detta skicka en pall ajvar till Gröna Milen c/o Schibstedt så kan vi lära de här suedisarna vad god mat verkligen är.

Och avslutningsvis, en bild på ustipci. Recept kommer i ett separat inlägg.

IMG_7002

Om bloggen

Den Gröna Milen är en berättelse om vår, Hasan och Zlatan Ramics, resa i tillvaron som vegetarianer och veganer.
En berättelse kantad av politik, identitet, medvetenhet, träning och riktigt riktigt god mat.
Här skriver vi om vår vardag utan djurprodukter. Utan att predika med den nyfrälstes iver, men med avsikten att visa att det inte är så svårt, att det är helt rätt för alla inblandade – och framför allt väldigt gott.

  • Hasan Ramic
  • Zlatan Ramic

Sök på Politism.se