Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

maj 31, 2015
Alicia Dickner, -
Alicia Dickner.

Flera viktiga beslut för arbetarklassens kvinnor

Partikongressen är över och Socialdemokraterna har i dagarna fattat flera viktiga beslut för en inkluderande feministisk politik för arbetarklassens kvinnor.

Tack vare de fack som kämpat för det vanns viktiga frågor som borttagandet av anställningsformen allmän visstid, även om formuleringen blev lite mjukare. ”Det ska finnas objektiva skäl för tidsbegränsade anställningar”, vilket förmodligen var en kompromiss för att det skulle bli lite jobbigare att försvara borttagandet av en anställningsform än det blir att argumentera för att alla tidsbegränsade anställningar ska motiveras.

Nu är inte allt guld och gröna skogar, och vägen mellan socialdemokratiskt kongressbeslut och lagstiftning som går igenom riksdagen är lite längre än vad det var när Socialdemokraterna hade egen majoritet och styrde utan konkurrens. Men beslutet kommer kunna ligga till grund för en förhandling med de andra partierna i riksdagen, och det kommer förbättra arbetslivet för många, inte bara de unga som lever med osäkra SMS-anställningar utan för alla de som även under lång tid av sitt arbetsliv och efter att ha jobbat länge, inte får säkra anställningar.

Socialdemokraterna har också tagit beslut på att ta fram en personalpolitisk plattform, vilket ska göra dem till bättre arbetsgivare i staten, kommuner och landsting, där välfärdsyrkena idag har dåliga villkor och låga löner. Arbetarrörelsen ska äntligen bli bättre arbetsgivare där de styr, vilket är en stor framgång och förutsättning för bättre villkor.

Att socialdemokraterna äntligen tvingats lyssna på Kommunal och andra fack är en framgång både politiskt, för att förslagen var bra och viktiga, men också för rörelsen: de har börjat inse att de måste börja lyssna på de som bär välfärden om de vill bygga en välfärd som bygger samhället.

Förhoppningsvis håller det i sig. Partikongressen 2017 kommer de kunna gå ännu längre för den välfärd och det samhälle de vill bygga, och då kommer de inte heller få göra det utan att lyssna på välfärdens kvinnor.

(Over and out)

Om bloggen

Kommunal c/o Politism är ett samarbete för att få igång fler samtal om välfärden. Redaktör på bloggen är Alicia Dickner, som tidigare har arbetat inom vården. Twitter: @aliciadickner

ARKIV

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se