Stäng
blog-header

Sponsrat innehåll

maj 26, 2015
Politism, redaktion

Annelie Nordström: ”De signalerar till unga att det här är skitjobb”

Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström kräver fler jobb i välfärden, rätt till heltid och jämställda löner på arbetsmarknaden.

– Jämställdhet och tillväxt hänger ihop, säger hon.

Grå moln ruvar över himlen vid fackförbundet Kommunals förbundskontor i Stockholm. Annelie Nordström, Kommunals ordförande sedan 2010, slår sig ner i en röd fåtölj och berättar om veckans överläggningar med LO.
– Vi släpper snart en rapport om hur Sverige kan nå full sysselsättning, förklarar hon.

Vem är du?
– Jag är Annelie, barnskötare i grunden, men har haft många olika jobb. Ombudsman på Kommunal. Kommunalråd. Politiskt sakkunnig. Landstingsråd. Genom åren har jag flyttat runt en del, men kommer ursprungligen från Halmstad.

1974 börjar Annelie Nordström jobba som barnskötare. Bara ett par dagar senare får hon frågan om hon vill bli platsombud. Det blir starten på ett mångårigt fackligt engagemang.
– Till en början engagerade jag mig nästan enbart i mitt yrke. Det här var ju en tid när barnomsorgen byggdes ut kraftigt och det fanns en opinion för den. Samtidigt var det en ny tid för Kommunal, som dittills mest bestått av omsorgstanter. Vi startade en kampanj för att välja in mig i sektionsstyrelsen. Många blev sura men jag minns att en kvinna, Berit, backade upp mig, säger Annelie Nordström.

I dag är du ordförande för hela Kommunal, ett fackförbund vars medlemmar har många olika yrken. Vad brinner du för?
– Välfärdstjänsternas plats i samhället. Utan dessa fungerar ingenting. Våra medlemmar ska känna stolthet och medborgarna inse hur privilegierat Sverige är. I många andra länder finns inte alls samma service.

– Välfärden kan driva på tillväxten med hjälp av efterfrågan. Det är många miljoner som det offentliga köper i form av varor och tjänster årligen. Skulle barn- eller äldreomsorg vara i privat regi skulle det aldrig vara i närheten av samma omfattning.

Två limegröna trianglar, en purpurfärgad. Bakom Annelie Nordström hänger en tavla av konstnären Olle Bærtling. Under de 75 år sedan som gått sedan verket färdigställdes har svensk arbetsmarknad stöpts om i grunden. Branscher har gått under, nya tillkommit. Jobb försvunnit, andra kommit till.

Vilken har varit den största förändringen inom Kommunals branscher sedan du inledde din fackliga bana?
– När jag började var det ett väldigt expansivt skede. 1980 bestämde Sverige för att alla barn har rätt till barnomsorg. Det beslutet tog Tyskland förra året. Vi ligger ljusår före många andra. Men den uppåtgående trenden bröts under nittiotalskrisen, då fick välfärden ta många smällar. Det innebar ett perspektivskifte, från välfärden som viktig till en kostnad.

Nu liksom tidigare är yrkesstoltheten en av Kommunals profilfrågor, enligt Annelie Nordström.
– Man måste känna att man gör och kan göra ett bra jobb. Men alltför många har så taskiga villkor på grund av dålig bemanning att det är svårt att känna stolthet. Samtidigt signalerar det till unga att det är skitjobb. Det måste förändras, framför allt genom att göra upp med visstiderna och deltidsnormen.annelie-politism-artikel-1

Hur står det till med den svenska jämställdheten?
– Många tror att det är bra, men skrapar vi på ytan är bilden en annan. Ingen skulle komma på tanken att säga till en bilmekaniker att “arbetskläder, det får du fixa själv”. Eller “nu får du sitta här och ha obetald jour hela natten, i fall det kommer en kund”. Det finns inte på kartan.

– Till stor det handlar det om att det finns djupt rotade normer där kvinnor förväntas utföra obetalda arbetsuppgifter i hemmet — och därför inte hinner med ett heltidsjobb. Då är det desto viktigare att kämpa tillsammans för att alla kvinnor ska ha rätt till heltid och till ett bra arbetsliv.

Varför är frågan om rätten till heltid så viktig för Kommunal?
– För att våra medlemmar förtjänar bättre villkor. Dålig bemanning och stressiga scheman gör det svårt att orka. Men det förutsätter också offentliga investeringar i välfärden.

– Våra krav är tydliga: 30 000 utbildade undersköterskor, ordning på visstidstjänsterna och rätt till heltid för alla.

Om bloggen

Kommunal c/o Politism är ett samarbete för att få igång fler samtal om välfärden. Redaktör på bloggen är Alicia Dickner, som tidigare har arbetat inom vården. Twitter: @aliciadickner

ARKIV

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se