Stäng
blog-header
april 18, 2017
Aleksa Lundberg, bloggare
Att snacka duger inte. Medlemmarna flyr från Miljöpartiet och enda botemedlet är att börja stå upp för de grundläggande värderingarna. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

What goes around comes around, Miljöpartiet

Förtroendesiffrorna för Miljöpartiet (MP) har dalat länge och i Sifos senaste mätning tycks krisen vara total. För första gången på 15 år hamnar partiet under riksdagsspärren (närmare bestämt på 3,2 procent) i en statistiskt säkerställd undersökning.

Katastrofsiffrorna är föga förvånande.

MP bildades 1981 som en reaktion på de etablerade partiernas makttörst, ”hemliga allianser” och oförmåga att genomföra miljö-och människovänlig politik. De avskydde partikonstellationer där makten koncentrerades till ett fåtal och införde därför en så kallad ”rektangulär” modell, där inflytelserika poster demokratiskt roterade. Deras ”ansikten utåt” skulle hellre utstråla mänsklig värme än slipad politisk kompetens. Gräsrötterna kom från både miljö-och fredsrörelserna och hånades av etablissemanget för att vara ”oseriösa miljömuppar” eller ”flumpolitiker”.

Idag beskrivs MP inifrån dock som ett toppstyrt, hierarkiskt parti där medlemmarnas röster väger lika tunga som en ostbåge. Partistyrelsen anklagas för att klamra sig fast vid maktpositioner och sägs hellre offra sina lokalpolitiska kollegor än att ta en konflikt. Den miljö-och människovänliga politiken är utbytt mot regeringskompromisser där kolgruvor säljs till tyska skurkföretag och förslag om fotboja på asylsökande.

Miljöminister Karolina Skog har till och med sagt nej till 700 nya vindkraftverk vid Hanöbukten eftersom dessa skulle vara i vägen för Försvarets krigsövningar. En mycket talande (nästintill tragikomisk) bild av hur partiet helt förlorat sitt existensberättigande.

Idag är det bara 15 procent av väljarna som anser att MP har den bästa miljöpolitiken. Kärnväljare, medlemmar och lokalpolitiker lämnar det parti de tillhört i kanske mer än tjugo år, sorgsna över att inte längre kunna tro på politiken.

Miljöpartisten Lage Rahm, aktiv inom MP i Göteborg, skrev i ett inlägg på Facebook förra året att ”det här är ett utmärkt sätt att döda partiet”.

”Vi har blivit lurade av sossarna. Vi går med på vad som helst och har inget att sätta emot”, menade han i en intervju för Dagens industri (Di).

Det är väl här någonstans roten till det onda gömmer sig. Socialdemokraterna (S) har varit på väg bort ifrån sina ideologiska rötter länge och tappar även de i förtroende. I regeringsställning har ett litet parti, som aldrig varit i närheten av maktens korridorer förut, ytterst lite att sätta emot och ställs därför inför ett ödesval: Maktpositioner (med ytterst små möjligheter att genomföra grön politik) eller att fortsätta som vanligt i opposition (med hedern i behåll).

MP valde positionerna och får nu betala vad det kostar. Vi lever i en tuff tid där det blir allt svårare att stå upp för grundläggande värderingar. Rasismen normaliseras, våldsretoriken tar allt större plats (”vi måste gå med i NATO, mer pengar till försvaret” och så vidare) och enkla svar utkrävs på komplexa frågor. Det finns ingen förutbestämd helhetslösning eller manual att gå efter, men en sak kan MP göra och de kan börja direkt:

Stå fast vid grundläggande värderingar och principer. Det blir ingen massuppslutning kring ett parti som ständigt bryter vallöften eller vänder kappan efter vinden.

Vill MP ge sig själva den ”nystart” de snackat så mycket om gäller det att slänga teatermasken och börja agera från hjärtat. Kanske ringa upp Per Garhton eller Birger Schlaug och påminnas om de tuffa åren då partiet ändå växte till slut? Jag hoppas innerligt att de vågar gå den vägen.

Sverige behöver -mer än någonsin- ett rakryggat miljöparti som står upp för allas lika värde, fred och förkroppsligar kampen mot den materialistiska tillväxtmodellen.

Om bloggen

Aleksa Lundberg är transaktivist och arbetar för att lyfta transperspektivet och att syna tvåkönsnormen. Till yrket är hon skådespelare, dramatiker, regissör och journalist.

Sök på Politism.se