Stäng
blog-header
april 22, 2015
Aleksa Lundberg, bloggare
De medverkande vid premiärvisningen av "The T Word" Foto: Scott Roth/AP/TT

Transpersoners liv spelar roll

Herregud, jag kan inte få nog av den ständigt porlande inspirationskällan Laverne Cox!

I går hittade jag hennes dokumentär The T Word som sändes på amerikanska MTV förra året. I den får vi följa flera unga transpersoners liv och ta del av de omständigheter som transpersoner lever under i dag.

Den mest gripande historien, i mitt tycke, är när Cox tillsammans med två andra transkvinnor tar sig till platsen där 21-åriga Islan Nettles mördades för två år sedan. De lägger blommor på platsen där hon misshandlades till döds och hedrar hennes minne genom att stolta vandra på de gator som visat sig vara en mycket farlig plats för transkvinnor att vistas på.

Islan Nettles var ute på stan tillsammans med några kompisar när ett gäng ciskillar busvisslade efter henne. En av killarna, Paris Wilson, fann henne attraktiv och började flirta. Resten av killgänget upplyste Wilson om att han raggade på en transkvinna vilket gjorde honom rasande. Han slog och sparkade Nettles så hårt och länge att hon till slut hamnade i koma, medan resten av killgänget skrek homofoba kommentarer åt henne. Hon förklarades hjärndöd på sjukhuset och dog fem dagar efter misshandeln. Här berättar Cox om händelsen i Katie Courics show:

När The T Word spelades in hade det gått drygt ett år sedan händelsen och Paris Wilson var ännu inte ställd inför rätta, trots att det stod klart att han mördat Nettles på grund av homo-och transfobi.

– Vi söker upprättelse för Islan, säger Laverne Cox i dokumentären. Sådana här brott sker hela tiden och att det tar så lång tid att döma gärningsmannen sänder ut en signal till oss transpersoner att våra liv inte betyder någonting.

Medan blombuketterna läggs vid platsen för mordet säger Cox vidare:

– Vi minns och älskar dig, Islan.

Då är det svårt att hålla tårarna borta. Transpersoners liv spelar roll och därför vill jag även tipsa om hashtaggen #translivesmatter som en kan dela artiklar och kommentarer genom.

Gör världen smärtsamt medveten om transpersoners, icke-förhandlingsbara, värde.

(Se hela dokumentären här.)

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se