Stäng
blog-header
mars 7, 2017
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Kathy Willens/AP/TT

Transfeministiska tips inför 8 mars

Internationella kvinnodagen närmar sig med stormsteg och det är hög tid att spana in allt spännande som händer.

Som transperson, binär eller icke-binär, kan det ibland vara svårt att hitta sammanhang som känns öppna och relevanta. Inkludering av transperspektiv har historiskt sett varit svåra att finna, men i dag är det desto lättare att hitta transkampens allierade inom såväl mindre som större feministiska samlingar.

Jag har dammsugit nätets transvänliga events och presenterar fynden nedan.

(Om en anser att jag missat något – maila gärna under dagen, tisdag 7/3, så lägger jag till eventet efter att ha granskat det. Bifoga länk eller utförlig beskrivning och skicka till: aleksalundberg@gmail.com.)

Västerås:

Jarlsgatan 2 bjuder bland annat på föreläsning av transaktivisten Alexandra Larsson med fokus på kvinno-och transkamp. Dessutom blir det release för boken ”100 procent kamp – 50 rättighetskamper i Sverige 1890-2017″.

Malmö:

Tegelhuset Bricks i Rosengård anordnar Poetry slam av Jasmin Nur och vänsterpartiets feministiska talesperson Rossana Dinamarca håller tal. Trans-och tjejjouren fixar workshop och bjuder på pyssel och snack.

Lund:

”En kväll full med kultur som bekräftar och utmanar” på Mejeriet. Programmet består bland annat av ”ritmys” med kvinno-och transseperatistiska Dotterbolaget och det hålls workshop i Vouge Femme. Grymma systrarna Kronlöf uppträder också.

Stockholm:

Handarbets-aktivism på Stadsbiblioteket. (Om en vill ha tips på vad en kan virka/sticka – inspireras av Lex Björsmos pussy hats.)

Vernissage på Black sheep i Solna med icke-binära konstnärerna Freja Lindberg och Lars Sargent.

”Genom att prata om och ta bilder på personer och saker jag anser måste få mer utrymme och uppmärksamhet vill jag förändra den skeva representationen som finns i samhället. Representation är livsviktigt och räddar liv. Det vill jag bidra till”, skriver Lindberg i eventet.

”Kung Kristina Alexander”Strindbergs intima teater. Jag själv gestaltar drottningen som egentligen var kung.

Livrustkammaren arrangerar wikipedia-skrivstuga i syfte att lägga upp artiklar som lyfter fram de bortglömda kvinnorna. (Detta event är inte specifikt uttalat som transinkluderande, men jag vill ändå tipsa så den som känner sig manad kan bidra till att även transperspektivet får plats på mans-och cisdominerade Wikipedia.)

Tempo dokumentärfilms-festival bjuder på premiär av ”Selfie – Pose, Click, Upload, Repeat” på biograf Victoria. Bland andra medverkar transaktivisten Freja Lindberg.

”Vi tar natten tillbaka!” Kvinno-och transseperatistisk samling arrangerad av Anarkafeministerna.

Bandet Church of Stonewall anordnar en flashmob på Centralen. Såhär beskriver arrangörerna sig själva efter att ha fått frågan om de kallar sig transfeministiska: ”Ett band där en av oss råkar vara transtjej, där båda råkar vara feminister och där det är mycket möjligt att transfeministiska perspektiv lyfts och tonsätts.”

Uppsala:

”Min kropp, min rätt” – Demonstration mot kränkningar som sker mot kvinnors och transpersoners kroppar, med Fi Uppsala.

Göteborg:

Second-hand butiken Emmaus Björkå ger feministisk rabatt till alla som inte identifierar sig som män, för att uppmärksamma den lönediskriminering som drabbar kvinnor (trans som cis) och icke-binära. ”You deserve to take up space” lyder parollen.

Boden:

ABF norr arrangerar heldag på Folkets hus tillsammans med bland andra Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ. Det lokala RFSL-förbundet finns på plats med bokbord och feministiskt pyssel.

Karlstad:

Mängder med aktiviteter på Café Iris dit alla är välkomna. Värmland Pride är en av deltagarna.

Trans-och queerfeministisk läsning för den som hellre chillar i soffan:

”Ett transfeministiskt manifest” av Maria Ramnehill

”I mitt namn – en bok om att vara trans” av Moa-Liuna Olbers Croall

”Det är vår tur nu – att vara trans i en tvåkönsvärld”, redaktörer: Veronica Berg och Edward Summanen

”Hon, hen, han – en analys av hälsosituationen för hbt-ungdomar” av Ungdomsstyrelsen

”Queera läsningar” av Katri Kivilaasko med flera.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se