Stäng
blog-header
maj 3, 2018
Aleksa Lundberg, bloggare
Finansminister Magdalena Andersson (S) i debatt med moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: Christine Olsson/TT

Tips till röda politiker inför valrörelsen

Första maj ligger bakom oss och vi politiknördar kan nu se fram emot en upptrappad valrörelse.

Det är mycket som behöver åtgärdas i tider av växande klyftor, restriktivt flyktingmottagande och med nazister på våra gator. I dagens politiska klimat kan det ibland framstå som om det inte finns några större konflikter mellan partierna, vilket naturligtvis inte är sant. Valet 2018 handlar om motsättningar mellan höger och vänster, men också om ett växande hot mot demokratin från rasistiska och nazistiska ideologier.

Här är några saker alla röda politiker måste bli mycket bättre på för att skillnaderna ska bli tydligare och för att vi ska slippa tröttsamma icke-debatter:

 • Benämn Sverigedemokraterna för vad de är – rasister:
  I snart åtta år har rasistiska SD varit elefanten i rikspolitikens finrum. De pekar ibland på växande klyftor, stor arbetslöshet och välfärdssystem i förfall – men analysen landar alltid i att allt ”är massinvandringens fel”. De har ingenting att säga om skatten för den som äger mest eller om högerns förslag att kraftigt försämra anställningstryggheten. I stället är det folk som flytt från krig som ska ut, bort. De andra partierna har sedan länge lamslagits av den förändrade tonen i svensk politik, och SD:s framgångsvåg, och härmar numera panikslagna rasisternas retorik. De enda som vinner på det är rasisterna själva och det gynnar även än mer extrema rörelser, som nazistiska NMR, som flyttar fram sina positioner i kölvattnet. Skit i rädslan och argumentera med hedern i behåll.
 • Försvara anställningstryggheten:
  De borgerliga partierna sänkte skatterna under sina åtta år vid makten och det socialdemokratiska arbetarpartiet är löjligt försiktiga med att höja dem igen. Nu höjs högerröster för att dessutom göra ytterligare inskränkningar i Lagen om anställningsskydd (LAS) och S möter detta med alldeles för stor försiktighet. Lagen har redan försämrats på flera punkter de senaste åren, bland annat sätter vissa arbetsgivare LAS ur spel genom att använda bemanningsföretag i stället för tillsvidareanställda. Valet 2018 handlar som sagt om höger och vänster och det är Stefan Löfvens skyldighet att vara tydlig med detta. Glöm inte bort grundfrågorna bara för att ”spelplanen är auktoritär”, som S valledare sa.
 • Konkreta förslag för att förnya socialtjänstlagen:
  I slutet på april lämnades ett delbetänkande av utredningen ”Ju förr desto bättre – vägar till en förebyggande socialtjänst” till jämställdhetsminister Lena Hallengren (S). I den slås det fast att socialtjänstens förebyggande arbete måste stärkas. Enligt regeringens särskilda utredare, Margareta Winberg, är förebyggande insatser nyckeln för att minska sociala problem och social utestängning. Men för att kunna reformera socialtjänstlagen över tid krävs nya budgetsystem och hur dessa ska se ut eller tas fram saknas det konkreta förslag på. Ett gyllene tillfälle för politiker som vill visa framfötterna.
 • Löften om skattehöjningar:
  Vi vet att ni politiker är rädda för att framstå som bakåtsträvande extremister, men skattefrågan är en av de mest grundläggande ideologiska skiljelinjerna mellan höger och vänster. Det handlar om fördelningspolitik. Löfven gick nyligen ut och gjorde positiva uttalanden i frågan men, ännu en gång, mycket försiktigt. Låt det kosta för dem som har råd och låt det storma i det politiska vattenglaset. ”Det finns en plats för oss alla här om alla gör lite rum”, sjöng de i ”Peter och draken” från 1977 och inget kunde vara mer sant. Men för att göra rum krävs att alla bidrar. Börja med förmögenhetsskatten och jobba er stadigt framåt.
 • Akuta åtgärder för att rädda pensionerna:
  SD vill få det till att växande antal fattigpensionärer i Sverige beror på invandrarna. Men det gör det inte. Det beror på en förhandlingsförlamning inom den så kallade pensionsöverenskommelsen mellan S, MPM, C, KD och L. Många pensionärer, som arbetat ett helt liv, tvingas i dag handla i butiker för varor som andra slängt – och samla pantburkar. (Och nej, att förbjuda dem från att samla burkar är ingen lösning.) Detta är vad som händer när ideologiska konflikter somnar in i en konsensussömn. Ett av få partier som har konkreta förslag är Feministiskt initiativ (Fi), men de sitter inte i riksdagen. Är det inte dags att vakna ur sömnen nu? Det är möjligt att raka rör resulterar i tappade röster till en början, men då får det bli så. Progressiv politik – som är något att ha – grundar sig i heder och tålamod.

 

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se