Stäng
blog-header
september 3, 2015
Aleksa Lundberg, bloggare
SD:s Jimmie Åkesson sprider rasism i radio under Almedalsveckan Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska medier ska ge fan i att normalisera SD

I måndags höll Publicistklubben ett panelsamtal om hur medierna förhåller sig till Sverigedemokraterna (SD), på Kulturhuset i Stockholm.

Det konstaterades att tonläget blivit hårdare och att journalister i allt högre utsträckning dansar efter SD:s pipa. Till exempel väckte morden på IKEA frågor om hur brottslingarnas etnicitet bör rapporteras och aldrig har det skrivits så mycket om asylinvandring och tiggare som nu.

Fredrik VirtanenAftonbladet skrev i en krönika att utvecklingen är ”en perfekt hatstorm skapad av nedläggningshotade medieföretag som beställt hatfjäskande opinionsbildare för att få nätklick av billig och undermålig opinionsundersökningsjournalistik, som ständigt rapporterar framgångar för hatarnas favoritparti Sverigedemokraterna”.

Åsa Linderborg (Aftonbladet) höll med om detta. I och med det pågående paradigmskiftet har ledarskribenter på borgerliga dagstidningar tagit bladet från munnen och behöver inte längre förhålla sig till Reinfeldts ståndpunkt ”öppna era hjärtan”. Hon syftade bland annat på Per Gudmundson (Svenska Dagbladet) och Anna Dahlberg (Expressen), vilka också deltog i panelen.

Per Svensson (Sydsvenskan) vände sig mot Gudmundson och Dahlberg även han och menade att det finns en dold agenda hos skribenter som förespråkar en mer restriktiv invandringspolitik – att lyfta in SD och deras frågor i den normala politiken – vilket på sikt får Sverige att utvecklas i samma riktning som Danmark.

De utpekade ledarskribenterna höll inte med om att deras artiklar syftar till att göra SD rumsrena. Förstås. Ändå ansåg Gudmundson att Australiens nolltolerans mot båtflyktingar har sina poänger. ”De drunknar ju inte längre”. Han tyckte även att Sverige ska minska flyktingmottagandet. ”Bara de ensamkommande flyktingbarnen kostar ju halva Migrationsverkets budget.” På sin blogg publicerar han dessutom namn och bild på personer misstänkta för terrorism, trots att de inte är dömda. (Vissa är till och med döda.)

Dahlberg ansåg att vi ska vara ärliga med de målkonflikter som finns. ”Fri invandring går inte ihop med att vara en välfärdsstat”. Tydligen.

Jag var upprörd hela debatten igenom.

Partier som genomsyras av ett fascistiskt idéarv växer i Europa och då har vi som värnar fri rörlighet och demokratiska grundvärden ett viktigt ansvar att försvara asylrätten och motverka den växande nationalismen och rasismen. I kristider som dessa behöver vi ta hand om varandra och solidariskt hjälpa de som är i nöd. Det finns inte utrymme för snålhet och dumegoism. Är det rimligt att, som Gudmundson och Dahlberg, förespråka fri rörlighet på en kapitalistisk marknad samtidigt som man vill bygga murar mot medmänniskor i nöd?

För alla som sätter människovärdet främst är svaret såklart nej.

En åhörare menade att medierna felaktigt får det till att konflikten med SD handlar om ökad/minskad invandring, men att det i grunden snarare handlar om vilket samhälle vi vill ha. ”Ska vi ha en demokrati eller en totalitär diktatur?”

Linderborg ansåg också att grundfrågan handlar om vilket samhälle vi vill ha, men att argument som att SD förespråkar diktatur slår fel. ”Då skulle de inte ha 18 procent. Sverige kan vara en demokrati även om vi stänger gränserna”.

Jag är inte lika övertygad. Om SD:s partiprogram skulle bli verklighet, och de städade formuleringarna förverkligas enligt sin faktiska innebörd, kan en diktatur mycket väl växa fram på sikt.

I partiprogrammet finns följande att hitta:

  • Stängda gränser
  • Medborgarskap för de som, av SD, godtyckligt väljs ut till att vara svenskar
  • Grov inskränkning av aborträtten
  • Förbud för HBTQ-personer, ensamstående och polyamorösa grupper att skaffa barn
  • En nationell kultur, utformad och nedskriven av SD, som alla ska rätta sig efter

Och diktatur eller ej – SD:s politik kommer kraftigt att öka klyftorna människor emellan och försvaga människors rätt till sina egna liv, kroppar och identiteter.

Det ska svenska medier ge fan i att normalisera.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se