Stäng
blog-header
december 8, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
Zeynab Jalalian kämpade för kurders rättigheter, dömdes till livstids fängelse. Nu sätter Amnesty International press på makthavare och kräver rättvisa. Foto: Fredrik Arsaeus Nauckhoff

Stötta Amnestys arbete för att Zeynab Jalalian ska friges

Jag stöttar Amnesty Internationals kampanj #skrivförfrihet och vill uppmana dig som läser att göra detsamma.

Zeynab Jalalian från Iran fängslades 2008 på grund av sin kamp för kurders rättigheter. I dag är hon dömd till livstids fängelse.

Inför rättegången hölls hon i isoleringscell där hon blev slagen och piskad på fotsulorna. Huvudet dunkades upprepade gånger mot en vägg vilket ledde till blödningar i hjärnan och försämrad syn.

Till en början var hon dömd till döden för “mohareb” – fiendeskap med Gud – baserat på “bekännelser” som tvingats fram efter månader av tortyr. I december 2011 omvandlades dock dödsdomen till livstids fängelse.

Zeynab riskerar nu att förlora synen helt, förmodligen som en följd av misshandeln i häktet, men trots hälsotillståndet har förfrågningarna om medicinsk permission avvisats.

I april 2016 uppmanade FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden de iranska myndigheterna att omedelbart frige Zeynab och bevilja henne skadestånd.

Amnesty International kräver att:

  • Zeynab Jalalian friges och får rätt till skadestånd
  • Zeynab Jalalian ska få den vård hon behöver

Kräv att Zeynab friges och får den vård hon behöver, du också!

Agera på Amnesty.se/skriv

Sök på Politism.se