Stäng
blog-header
maj 6, 2015
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Från spelet "Kill the faggot" av Skaldic Games

Stolt att vara politiskt korrekt

Gaystarnews rapporterade på tisdagen att ett onlinespel, publicerat på amerikanska spelsajten Steam, tagits bort på grund av dess homo- och transfobiska budskap.

Spelet, med titeln ”Kill the faggot”, är skapat av Skaldic Games och går ut på att skjuta så många homosexuella och transpersoner till döds som möjligt, samtidigt som en ska undvika att skjuta heterosexuella. För varje död homosexuell får du 100 poäng och skjuter du en transperson ges du 150 poäng. Råkar du träffa en heterosexuell blir det avdrag. När tiden är ute ska du ha skjutit ihop så många poäng som möjligt.

Voiceover-rösten häver ur sig repliker som ”AIDS-carrier eliminated”, ”You killed that faggot”, ”Transgender kill” och ”Straight pride”.

I beskrivningen av spelet står det: ”Hatar du bögar? Vill du koppla lös frustrationen du har mot HBT-communityt? Ok, här är din chans.”

Skaldic Games laddade upp spelet på Steams sektion Greenlight, där spelutvecklare kan testa idéerna de arbetar med och låta Steams användare provspela. Efter klagomål valde Steam dock att plocka bort spelet. ”Kill the faggot” finns kvar för nedladdning på tillverkarnas hemsida och de länkar flitigt via twitter och sociala medier, och kräver sin rätt att publicera vad helst de vill.

Upphovspersonerna hävdar att spelet inte är menat att sprida hat mot HBTQ-personer utan bör ses som en protest mot ”politisk korrekthet” inom spelvärlden.

De säger sig ha velat skapa ett spel som ska väcka så mycket anstöt som möjligt för att ”göra en poäng gentemot de där idioterna”. (Jag antar att ”idioterna” är de som arbetar för jämställdhet och blir illa berörda av spel som dessa.)

Efter att spelet tagits bort från Steam (som by the way har en svensk filial) skriver Skaldic Games på sin hemsida:

”En ursäkt kan ni glömma. Till alla som tagit illa vid sig: Bra, det var precis det vi ville. Vänta bara när vi släpper nästa spel, det kommer väcka bra mycket mer anstöt än detta.”

Speltillverkarna och spelare, som menar sig stå ”på yttrandefrihetens sida”, påstår att spelet är en övertydlig parodi och ”självklart inte kommer bidra till hat och våld mot HBTQ-personer”. De vill som göra ett debattinlägg om den ”rädda” spelvärlden vilken låter sig bli censurerad av ”överkänsliga typer”.

Ändå frodas de HBTQ-hatande kommentarerna under YouTubeklippet på Skaldic Games kanal.

”Det är på tiden att någon har stake nog att göra ett spel som det här. Det är OK för bögar att vara gay på TV, trots att jag hatar det. Jag hoppas de mår på samma sätt som jag, när de ser det här spelet. Jag kan inte tänka mig något bättre än ett spel där jag får döda bögar dagarna i ända, och att få mörda några äckliga transor är en dröm som blir sann. Om det här landet någonsin börjar knaka i fogarna och kaos bryter ut, bör bögarna gömma sig väl.”

En kommentar som Skaldic Games gillar genom att säga ”Thanks Yo!”

Att säga sig vara emot ”överkänsliga typer” och politisk korrekthet är ett illa dolt sätt att återerövra och bibehålla den patriarkala makten. Om Skaldic Games inte har någonting emot HBTQ-personer – varför reagerar de då överhuvudtaget när aktivister kämpar för en bättre, och mer inkluderande, spelvärld?

Det är inte bara i det amerikanska spelcommunityt som den (mer eller mindre) aggressiva inställningen mot det politiskt korrekta existerar.

Inte minst i den svenska komikersfären pågår ett aktivt motstånd för att slippa bry sig om på vems bekostnad en skapar skrattsalvor. (Inte bara när det gäller HBTQ, utan politisk korrekthet överlag.)

(Kawa Zolfagary skriver om Schyffert här.)

Och för bara några veckor sedan benämnde Robert Gustafsson debatten om ett jämställt språkbruk som ”PK-fascismen”, i SVT:s Stjärnor hos Babben.

Inte lika allvarligt som spelet ”Kill the faggot” förstås, men ändå ett uttryck för samma sak. Att slippa göra upp med den rådande maktobalansen. (I en värld där alla människor är lika värda oavsett hudfärg, sexualitet, kön, könsuttryck och funktionalitet finns det ju ingen vits med att döda just HBTQ-personer eller skämta på specifika gruppers bekostnad.)

Vi som hittills agerat projektionsyta åt negativa attityder har börjat ta till orda och lämnat vår passiva position som slagpåsar i samhällshierarkin. Vi möts av förlösande jubel från de som också vill bryta sig loss och en upptrappad fientlighet från de som inte vill släppa de egna privilegierna.

”Kill the faggot” och uttalanden som ”PK-fascism” är ett uttryck för oviljan att släppa privilegier.

Men det är just det vi måste göra.

Släppa det gamla för att äntra det nya. Det gäller för mig, dig och varenda kotte på planeten. De flesta har privilegier på någon annans bekostnad. (Det är bara början på jämställdhetsarbetet att ändra språkbruket. Det existerar ju globala orättvisor som kräver att även våra nationer ger upp egot och arbetar tillsammans för global rättvisa.)

Bara att släppa snuttefilten och börja jobba.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se