Stäng
blog-header
juli 12, 2017
Aleksa Lundberg, bloggare
Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen tänker ta makten i Sverige "med eller utan parlamentariska val". Under Almedalen gjorde de sig skyldiga till vandalisering, hetsande mot så kallade "rasförrädare" och mordhot. Foto: Janerik Henriksson/TT

Rätt att kriminalisera nazistisk organisering?

Efter Almedalsveckan i Visby, som avslutades i söndags, är eftersmaken allt annat än ljuv. Öppet nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) anlände under fredagen och gjorde sig genast skyldiga till vandalisering.

De slog sönder ett minnesmonument över Förintelsens offer och massakrerade – med största sannolikhet – Syndikalisternas tält. Även direkta mordhot ska ha riktats mot 14-åriga Irma Flores, aktiv i Unga Feminister.

För många kom det som en obehaglig överraskning att nazister kunde ta plats i offentligheten såhär. Men faktum är NMR tagit allt större plats i diverse sammanhang på lokal nivå under flera år.

Polisen kunde (i princip) hantera situationen med nazisterna på plats. Allt hat och hetsande som trädde över fotsoldaternas läppar tilläts dock slinka igenom. I stället för att avlägsna nazister så blev personer, vilka kunde tänkas ”provocera” NMR, bortförda.

När Mångfaldsparaden tågade förbi hamnplan skanderade nazisterna, med skydd av polisen:

”Krossa homolobbyn!”
”Vit revolution, utan pardon!”
”Ut med packet, ut med packet, ut med packet!”
”Leve nationalsocialismen!”

Föga förvånande behärskar polisen inte ”jongleringen” att ingripa vid misstänkt ”hets mot folkgrupp” samtidigt som de ska avstyra våldsamma konfrontationer. Det skulle kräva kraftigt utökade resurser. Resultatet blir att de som hotas av nazisternas närvaro får maka på sig.

Så bör nazistisk organisering förbjudas, vilket flera debattörer kräver i och med årets politikervecka?

Ingen av riksdagspartierna vill det i dagsläget, men har inte alltid så övertygande svar på varför. Helene Lööw (historiker och författare till boken ”Nazismen i Sverige 2000-2014″) har däremot redogjort för intressanta tankar om varför förbud inte är rätt väg att gå:

– Det som behövs är politiska beslut och omprioriteringar av vilka områden som anses viktiga. Hatbrott försvann 2006 från polisens prioriterade områden. Det betyder med automatik att medel och resurser förs över till de områden politikerna prioriterar, säger hon i en intervju för Feministiskt Perspektiv (2015-05-08).

– Striden är politisk. Den kan bara vinnas politiskt och då måste man också formulera en motpolitik som inte är reaktiv utan offensiv, med klara motbilder.

Här på Politism har också Eric Rosén argumenterat emot ett förbud, inte minst i samband med de blocköverskridande samtalen efter terrordådet i Stockholm.

Tomas Pettersson, jurist tillika rättspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ (Fi), vill däremot att NMR kriminaliseras.

– Det är ett förbud vi måste införa enligt våra konventionsåtaganden från FN. Det har inget med yttrandefrihet att göra, du får tycka vad du vill, men nazistisk organisering det har vi sett nog av i världen […] Det är viktigt att politiker står upp för att möjligheten att kriminalisera NMR finns. Den möjligheten finns inte för alla organisationer, säger han till mig i en intervju för Feministiskt Perspektiv.

Pettersson vill även att man i domstol prövar om användning av Tyrrunan (NMR:s ”logga”, vilken användes av SS-soldater under andra världskriget) bör klassas som ”hets mot folkgrupp”.

Som lekman tycker jag det är svårt att ta ställning för en tydlig linje gällande kriminalisering. Jag förstår det problematiska med att förbjuda en organisation genom definitionen ”odemokratiska”, till exempel. Den beskyllningen kan riktas mot de flesta, i vinklat ljus, och blir direkt farlig om rasistiska partier som Sverigedemokraterna (SD) kommer till makten. Men NMR är öppet nazistiska och det är just nazistisk organisering förbudet gäller.

Oavsett utgång så behöver politikerna tillsammans med polisen komma till rätta med att hatbrottslagstiftningen underutnyttjas.

Tomas Pettersson ställer sig frågan:

– Hur länge ska vi vänta? Tills NMR vuxit sig starkare och är över sex tusen pers? Tills de ansöker om bygglov för att bygga koncentrationsläger?

Han har onekligen en poäng.

Om bloggen

Aleksa Lundberg är transaktivist och arbetar för att lyfta transperspektivet och att syna tvåkönsnormen. Till yrket är hon skådespelare, dramatiker, regissör och journalist.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se