Stäng
blog-header
oktober 1, 2017
Aleksa Lundberg, bloggare
Motdemonstranter tog sig förbi flera avspärrningar men stoppades av polis när de närmade sig NMR. Foto: Aleksa Lundberg

Rapport från Göteborg: ”Organiserat hat i sin farligaste form”

Under lördagen väntades nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) marschera genom centrala Göteborg. Efter att ha fått sin färdväg kortad, både gällande sträcka och tid, ”kuppade” nazisterna och förlängde själva demonstrationssträckan. De samlades vid Ica Maxi i Mölndal, nästan tre kilometer från platsen där de hade tillstånd att samlas. Polisen blev tvungna att ändra sina planer och avspärrningarna runtom i staden ändrades ständigt.

Vid Sten Sturegatan, där NMR hade tillstånd att demonstrera, försökte våldsbejakande motdemonstranter ta sig förbi polisen. Efter flera timmars väntan på att nazisterna skulle anlända till samlingspunkten krävdes alltfler av polisens resurser till den avstannade nazistmarschen, som befann sig vid köpcentrumet Focus i närheten av Bokmässan. NMR vägrade lyda polisens order om vilken färdväg de skulle ta. Motdemonstranter tog sig till platsen och kastade sten. Nazisterna gjorde i sin tur våldsamma utfall mot polisen.

De stenkastande antifascisterna ska ställas mot alla tusentals fredliga motdemonstranter, som målat hjärtan på sina kinder och höll upp banderoller om kärlek och alla människors lika värde. Det är lätt att tro att de som var mest våldsamma under nazistmarschen var motdemonstranterna, när en ser filmer från händelserna.

Då är det viktigt att förstå att NMR är en våldsbejakande terroristgrupp, numera registrerat som politiskt parti. De är beredda att ta över den styrande makten med våld om så krävs och när de håller upp skyltar på kända politiker med texten ”förbrytare” är det en omskrivning av begreppet ”folkförrädare” (vilket de flitigt skanderade mot journalister på plats). I nazisternas värld innebär ”folkförräderi” dödsstraff.

Några av journalisterna som befann sig på platsen blev attackerade av nazisterna, de knuffades ned av NMR-demonstranternas sköldar.

Efter att ha uppehållit sig vid Focus i flera timmar, omringade av polis och motdemonstranter, blåste polisen av marschen och NMR tvingades tåga tillbaka till Mölndal. Ett uppenbart nederlag för hatsekten.

Trots att jag befunnit mig mitt i motdemonstranters våldsamma utfall mot poliser där det kastades knallskott, bengaler och tårgas så blev jag på riktigt rädd först när jag såg nazisterna marschera till parkeringsplatsen i Mölndal. Efter att ha varit hindrad av avspärrningar under dagen blev detta första gången jag kom i närheten av nazistdemon. Den tysta aggressiviteten vibrerade i luften när de tågade förbi. Min vän och kollega Elisabeth Ohlson Wallin, fotokonstnär och pressfotograf, blev kallad ”äcklig feminist” av en förbipasserande nazist.

– De som tror att Nordiska motståndsrörelsen inte utgör ett reellt hot mot oss demokrater har inte sett hatet i deras ögon, säger hon till mig när vi tar oss från platsen.

Nazisterna ställde sig på bilparkeringen vid Ica Maxi och blängde aggressivt mot oss journalister. Några av dem verkade ha funktionen att vara en slags nazistisk ”kravallpolis” och dessa pekade mot det samlade pressuppbådet. Nästan som om de funderade på att göra ytterligare våldsamma utfall. Jag tog stora kliv bakåt och gjorde mig så anonym som möjligt.

Det går inte att sammanfatta mina upplevelser från lördagen på annat sätt än att vi har att göra med organiserat hat i sin farligaste form. Växer nazisterna sig starkare ligger de flesta av oss, minst sagt, risigt till. Till tidningen Metro säger NMR:s ”presstalesperson” Per Öberg (tillika kommunpolitiker i Ludvika):

– Det är sista gången vi söker tillstånd, det vill jag påstå. Varenda lördag och söndag kan ni se upp framöver.

Men vi demokrater säger: Ni kommer aldrig få passera. No pasarán!

Sök på Politism.se