Stäng
blog-header
mars 25, 2015
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Public service svek mot de demokratiska grundprinciperna

I måndags meddelade Sverigedemokraternas sjukskrivne partiledare, Jimmie Åkesson, att han kommer tillbaka i april.

I SVT:s Aktuellt visades ett klipp med Åkesson, ur ett förinspelat avsnitt av Skavlan, där han berättar om sjukdomen han drabbats av – stressrelaterad utmattning – och att han den första tiden kommer ta sig an uppgifter som ligger utanför ”hetluften”.

Intervjun visas i sin helhet på fredag och direkt efteråt kommer SD hålla presskonferens för att ”berätta något viktigt”: alltså att Åkesson återvänder som partiledare.

Det fascistiska partiet kunde inte få det mer förspänt: En personlig intervju med den utbrände ledaren – som bjuder på berättelsen om hur han, genom arbetsträning, är på väg tillbaka – i ett av de mest populära mysfaktorprogrammen i public service.

Det går inte att se det på något annat sätt än att SVT görs till propagandamegafon åt rasistiska krafter.

Sedan ”nyheten” släpptes har spekulationerna gått varma i alla tänkbara medier. Allt från SVT:s politiska kommentatorer till krönikörer i lokaltidningarna, eller sympatisörer/motståndare i sociala medier, har analyserat hur framtiden för SD nu kommer att se ut.

Från flera håll kritiseras dock SVT, med rätta, för att springa SD:s ärenden. Något som programdirektören Robert Olsson slår ifrån sig i tidningen GP, för att Åkesson-intervjun ”såväl har nyhetsvärde som stort allmänintresse”. Skavlan-redaktionen ska, enligt GP:s artikel, ha jobbat i månader för att få Åkesson som gäst.

”Jag gissar att Jimmie Åkesson hade en ganska lång lista på intervjuförfrågningar. Är man i den positionen finns såklart viss möjlighet att påverka så att man hamnar i det sammanhang man är mest bekväm med. Det finns många exempel på politiker som har valt att gå till den ena eller andra journalisten, kanalen eller tidningen när man vill prata om något mer personligt. Hos Skavlan blir samtalen ofta en mix av privat och professionellt, det är ett upplägg som uppskattas av både gäster och tittare.”

Det är helt ofattbart att en programansvarig anställd på public service – i vars uppdrag det ingår att värna demokrati och motverka rasism – kan ställa sig så pass likgiltig inför den uppenbara spridning av SD-propaganda som SVT nu kan göra sig medskyldiga till.

Borde inte public service snarare vara bland de första att oroa sig när ”allmänintresset” för det rasistiska partiets partiledarcomeback visar sig vara så stort och göra det som står i deras makt (vilken inte är så liten) för att undvika att bidra till den utvecklingen? I det här fallet finns inga tvivel om att de faktiskt medvetet profiterar på rasismens framfart.

Det är skamligt.

Vad har hänt med högt uppsatta beslutfattares analytiska förmåga att göra skillnad på demokrati och fascism? En av de som kritiserar att SVT bereder plats för SD-myset på bästa sändningstid är författaren Henrik Arnstad, som bland annat skrivit Älskade fascism.

Han menar att ”det är en triumf för Sverigedemokraterna att Jimmie Åkesson återlanseras som partiledare just i Skavlan” – och att – ”det är djupt beklagligt att svenska folket ska behöva utsättas för ett fascistiskt partis pr-kupp lagom till fredagstacon.”

I boken Älskade fascism finns bland annat en skala över hur fascistiska organisationer får inflytande i stater. Det börjar med att de fascistiska rörelserna uppstår och slutar med att rörelserna har ”total makt över hela samhällets politik, näringslivet och medborgarnas sociala relationer”.

En egen gissning är att vi i dag befinner oss på skalans punkt fem:
”De fascistiska rörelserna har en karaktär av en massrörelse. Exempelvis om de fascistiska samlar en betydande procentandel av landets befolkning, har en stor representativitet i parlamentet och så vidare.”

Det är viktigt att vi förstår i vilken tid och kontext som SVT nu samarbetar med det rasistiska partiet. Under EU-valrörelsen var partiets huvudslogan ”Stoppa det organiserade tiggeriet”. SD menade, bland annat, att utländska tiggare (läs: de extremt utsatta romerna från Rumänien) ofta ingår i kriminella ligor och begår brott i Sverige. Även att bilden av fattigdomen i Rumänien är överdriven och att anledningen till EU-migranternas närvaro är att de vill utnyttja ”vår” välfärd.

Dessa falska rykten gav givetvis ringar på vattnet.

I morgon åtalas tre unga män för att ha misshandlat tiggande EU-migranter i Perstorp, till exempel, vilket SR:s Ekot rapporterar om.

Motiven bakom misshandeln uppges vara rykten om att EU-migranterna har stulit cyklar och försökt stjäla mobiltelefoner. Det tisslas och tasslas också om att några av romerna ska ha kidnappat någons hund. Den lokala polisen avfärdar anklagelserna som falska och ryktet om hunden ska vara ett missförstånd. De utpekade romerna tyckte troligtvis att hunden var gullig och ville klappa den. Men ryktena används, trots polisens uttalande, som ”ursäkt” för de tre män som misshandlat EU-migranterna i Perstorp.

Såhär lyder några kommentarer i en lokal Facebook-grupp:
”En gång till så jävlar går jag ner med ett baseballträ och slår ihjäl alla jävlarna”.
”Slå ihjäl dom med ett baseballträ. Jag hjälper gärna till”.
”Slå in framrutan på bilen och släpp ut luften ur alla däck”.

I Malmö rånades och misshandlades en rumänsk rom i lördags efter att ha medverkat vid ett politiskt möte om EU-migranternas situation. När han talade på mötet sa han bland annat detta, enligt Feministiskt Perspektiv:

”Vi kom hit för att det inte fanns något alternativ. Det gick inte att försörja sig där hemma. I Rumänien får vi 500 kronor i månaden per familj. Vi reste till utlandet för att få jobb, vi reste inte hit för att tigga. Jag hoppas på att ni kan stödja oss så att vi inte behöver bo utomhus mer. Vi vill inte att det svenska folket ska tro att vi är sopor. Jag spelar dragspel, jag har inget val, jag har fem barn att försörja. Titta på min hand, alla fingrar är olika – så är också vi människor. Snälla hjälp oss så vi inte behöver bo på gatan längre.”

Bara timmar efter mötet attackerades mannen av ett gäng maskerade män som ska ha sagt att han ska akta sig för att prata med politiker. En anmälan om misshandel, grov stöld, brott mot knivlagen och skadegörelse är inlämnad, men polisen utreder händelsen i dagsläget endast som rån.

SD:s ogrundade ryktespridning – om EU-migranter som lögnaktiga parasiter vilka ska förbjudas – får konkreta konsekvenser och kan ta sig uttryck i misshandel och förföljelse. Detta äventyrar såklart säkerheten för EU-migranterna, vars kroppar blir till slagfält.

Ledaren för partiet som sprider hatet är alltså inbjuden till SVT:s mest populära talkshow för att prata om sin utbrändhet och sin politiska comeback genom arbetsträning. Av det två minuter långa klipp, som redan finns ute, syns inte ett spår av kritiskt granskande journalistik.

SVT:s försvar låter alltså såhär:
”Det finns många exempel på politiker som har valt att gå till den ena eller andra journalisten, kanalen eller tidningen när man vill prata om något mer personligt. Hos Skavlan blir samtalen ofta en mix av privat och professionellt, det är ett upplägg som uppskattas av både gäster och tittare.”

Det är bara att konstatera. Vi har inte längre en public service-television som värnar de demokratiska grundprinciperna om alla människors lika värde.

Sök på Politism.se