Stäng
blog-header
maj 31, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Tore Meek / TT

Patriarkatet i kulturkrig om transpersoners toalettbesök

Sveriges Radio (SR) rapporterade i slutet på förra veckan att frågan om transpersoners rätt att välja toalett, enligt det kön de identifierar sig med, har blivit USA:s nästa stora kulturkrig.

När North Carolina tidigare i våras beslutade att delstatens grundskoleelever måste välja toalett baserat på könet de tillskrevs vid födseln, splittrades opinionen i två läger; konservativa som värnar traditionella värderingar och liberala som anser detta vara en rättvisefråga.

Kända artister som Bruce Springsteen, Cyndi Lauper och Ringo Starr tog strid för transkönade barn och ställde in kommande spelningar i North Carolina som protest. Flera företag valde också att bojkotta delstaten.

President Obama meddelade nyligen att grundskolornas statliga bidrag kan skäras ned med miljontals dollar om de inte följer antidiskrimineringslagen, som ger transpersoner rätt att själva avgöra vilken toa de vill gå på.

Detta har fått tio konservativa delstater, Texas bland andra, att gå till motangrepp.

”Vi tänker inte vika oss för utpressning”, deklarerade Texas delstatsjurist Dan Patrick i samband med att han anklagade Obama för att ”grundskolorna görs om till ett jättelikt socialt experiment”.

De konservativas främsta argument, för att hålla transpersoner borta från offentliga toaletter, är att män kan utnyttja diskrimineringslagen för att få tillgång till ”damernas”.

Det är nästan komiskt. Hur kan skolbarns toabesök bli en sådan het fråga och global angelägenhet?

Jo, när delstaterna nu kräver att få ”rätt” att definiera andras könsidentitet, oavsett individens uppfattning och vetskap om sig själv,  krigar de i själva verket för att behålla en biologistisk syn på kön. En patriarkal hierarki där mannen står högst i rang.

Att ha snopp = Man = Maskulin = Stark = Stabil = Överordnad.

Att ha snippa = Kvinna = Feminin = Skör = Instabil = Underordnad.

Att födas med oklar könstillhörighet = Något är fel = Barnet opereras för att kunna få ett juridiskt kön och för att anpassas till rådande hierarki.

Ovan nämnda multiplikationstabell är självklart inte någon naturlag, utan normbildning. En ordning som ger män privilegier, makt och resurser på kvinnors och så kallade ”avvikares” bekostnad. Den som inte anpassar sig riskerar att utsättas för orättvis behandling, mobbning, psykiskt eller fysiskt våld. I värsta fall mord. Efter att den amerikanska HBTQ-rörelsen segrat gällande samkönade äktenskap står nu transfrågan i fokus. Så även i Sverige och motståndet är starkt även här:

Fram tills nyligen slogs Skatteverket för ”rätten” att registrera transmän (som föder barn) som mödrar och inte fäder. Frågan om transinkludering på offentliga toaletter diskuterades i svensk media för ungefär ett år sedan och de upprörda känslorna var ett faktum. Hanna Lindholms youtube-video om individers (o)rätt att själva definiera sin könstillhörighet är ett annat exempel.

Men transperspektivet vinner mark på flera områden. Skatteverket tvingades ge vika gällande män som föder och tvångssteriliserade transsexuella kommer med stor sannolikhet bli kompenserade av staten. Flera offentliga anläggningar inför nu ett tredje omklädningsrum eller könsneutrala toaletter.

Transpersoner som grupp blir allt synligare och antalet allierade bara växer.

Det är underliga tider vi lever i för samtidigt som dessa framgångar görs växer fascismen i Europa, gränser hårdbevakas och krigshetsen trappas upp. Jag vill skriva att transkampens framgångar är en del av patriarkatets avvecklande, men är det troligt med tanke på världsläget?

Framgångar är det i alla fall och en dag ska manssamhället vara ett minne blott. Det ser jag fram emot.

Sök på Politism.se