Stäng
blog-header
maj 22, 2018
Aleksa Lundberg, bloggare
I Expressen vill en krönikör få det till att ungas psykiska ohälsa beror på ökad genusmedvetenhet och "HBTQ-propaganda". Det är såklart inte sant, utan handlar snarare om successiv nedmontering av välfärden. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu skylls psykisk ohälsa på bögarna – inte på nedmonteringen av välfärden

Den borgerliga skribenten Johan Hakelius har skrivit en krönika i Expressen om psykisk ohälsa bland unga. Syndabockarna? Genusmedvetna föräldrar och ”HBTQ-lobbyn” såklart!

”För 15 år sedan delade föräldrar historier om barnens ätvanor. De var vegetarianer, eller veganer, eller något annat ännu mer komplicerat. Den som bara åt i största allmänhet, hade inte mycket att komma med. Nu är det könsidentitet och sexuell läggning som gäller. Historierna samlas på hög […]:’Min ena dotter är en polyamorös, asexuell, lesbisk transperson, min andra är bara pansexuell’.”

Anledningen bakom att föräldrar vill pådyvla sina barn konstiga matvanor eller ”udda” sexualiteter och identiteter handlar om vårt lands välstånd, menar Hakelius.

”De flesta av oss behöver inte längre lyfta sten 16 timmar om dagen, för att få vår tilldelning av dagsgammal gröt. Vi har fritid. Vi har arbeten som till ganska stor del handlar om att umgås med andra. Något måste vi fylla det mellanarbetsliga och mellanmänskliga med, om inte tystnaden ska bli pinsam.”

Men vad händer då med barnen när vuxna tvingar på dem denna ”genuspolitik”, för att undgå pinsam tystnad? Hakelius tror att det är här den växande psykiska ohälsan kommer in i bilden.

”Man kan ju tycka att friheten att välja kön, eller inte välja något kön alls, i stället borde ha lett till en explosion av psykiskt välmående. Men vad vet man.”

Ja, vad vet man.

Eller, kanske snarare, vad vet Johan Hakelius?

Efter en snabb sökning (med betoning på snabb) kan jag kontra hans konspirationsteori med följande fakta:

Enligt Socialstyrelsen är anledningarna bakom den växande ohälsan inte helt kartlagda, men eftersom hela ungdomsgruppen drabbats tror man att det handlar om ungas livsvillkor och ”de miljöer där alla barn och unga vistas, som under skolperioden. Men även inträdandet i arbets- och vuxenlivet kan vara en del av förklaringen” (Peter Salmi, Socialstyrelsen 2017).

Det är med största sannolikhet inte genusmedvetenhet bland förskolepersonal som åsyftas med ”de miljöer där barn och unga vistas”. Troligare handlar det om successiva försämringar av välfärden sedan decennier. Svenska staten tillåter riskkapitalister att härja fritt på ”skolmarknaden”, vilket innebär att skattepengar – avsatta för att förbättra skoltillvaron – går rakt ned i företagsledarnas fickor.

Det handlar om ett brustet samhällskontrakt där unga inte längre garanteras jämlik skola, jobb efter avslutad utbildning eller eget boende när de behöver flytta hemifrån, som Daniel Suhonen (S) berättar i Staten och Kapitalet (SVT).

Det handlar om hög arbetslöshet bland unga och urholkad anställningstrygghet, vilket knappast kommer bli bättre av högerns förslag på sänkta ingångslöner eller inskränkningar av LAS.

I stället för att snacka om genuspedagogik som ett socialt experiment, borde Hakelius rikta fokuset mot det privatiseringsexperiment som just nu pågår – vilket i högsta grad påverkar ungdomar negativt.

Men i vanlig ordning behövs en syndabock för att hålla fokus borta från det verkliga problemet och en utsatt minoritet ställs i skottgluggen (om någon fortfarande undrar vilka som står på tur efter att Sverigedemokraterna ”gjort upp” med invandringen, ivrigt påhejade av högern på båda sidor av blocken, så vet vi det nu).

Det är med andra ord upp till oss som vill ha förändring på allvar att ta striden mot de verkliga bovarna. De som skiter i hur samhällets unga mår, så länge pengaberget växer och andra människors rättigheter i samma takt minskar. Hur mycket Hakelius och andra än vill få det till att ungas psykiska ohälsa är ”bögarnas fel”.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se