Stäng
blog-header
september 12, 2017
Aleksa Lundberg, bloggare
Uniformerade fotsoldater från NMR under första maj i Falun. Foto: Ulf Palm/TT

NMR:s ledare ställs inför rätta

Simon Lindberg, ledare för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), åtalas efter att ha ropat ”hell seger” samtidigt som han höjde sin högerarm i en hälsningsrörelse, under ett tal på Mynttorget 2016. Bakom polisanmälan står ideella föreningen Juridikfronten, som lagför brott gjorda av nationalister och högerpopulister.

Enligt åtalet, som bygger på Juridikfrontens inspelning av det inträffade, har Lindberg ”uttryckt missaktning för andra folkgrupper med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung(…)”.

Föga överraskande nekar Simon Lindberg till brott. Han använder skalden och biskopen Esaias Tegnér (död 1846) som alibi och menar att denne använde uttrycket långt innan nationalsocialisterna på 1930-och 1940-talen. NMR har åtalats tidigare för att skandera ”hell seger”, men sluppit straff genom att hänvisa till den döde skalden. Som väl är verkar inte kammaråklagare Olof Vrethammar köpa den skenmanövern.

– Jag tycker man måste se det i kontexten som det sägs. Det är en demonstration för en rörelse som är uttalat nationalsocialistisk och han hänvisar till frågor som är typiska till nationalsocialismen. Jag ser inte i den kontexten att det skulle ha med Esaias Tegnér att göra. För mig är det en förtäckt nazisthälsning, säger Vrethammar till Dagens Nyheter (DN).

Kammaråklagaren menar också att det finns liknande, redan prövade fall som bedömts vara hets mot folkgrupp. Därför ser han åtalet som ”självklart” och förväntar sig en fällande dom.

Men hur självklart är det egentligen att nazister fälls för sina övertramp? Även under årets Almedalsvecka använde sig NMR av den förtäckta nazihälsningen ”hell seger”. När Mångfaldsparaden paraderade skrek de dessutom: ”Ut med packet”, ”krossa homolobbyn” och ”vit revolution utan pardon”.

Advokaten och Fi-politikern Tomas Pettersson bestämde sig för att anmäla. Han ansåg att NMR:s ”logga”, Tyrrunan (en fornnordisk symbol som användes av SS), i sig är hets mot folkgrupp. Han ville också få det prövat huruvida en uttalad nationalsocialistisk rörelse gör sig skyldig till brott mot kårförbudet (ett brottsbalks-brott som kom till efter andra världskriget för att hindra nazistiska organisationer att växa sig stora). Men Petterssons anmälningar lades ned, liksom hälften av alla anmälningar gjorda mot NMR i Almedalen.

I slutet av augusti rapporterade SVT/öst dock att polisen vill att en åklagare prövar NMR:s agerande under politikerveckan. De har överlämnat tre (av arton) anmälningar till åklagaren och hoppas få svar på hur de kan använda befintlig lagstiftning.

– Vi känner att det finns ett väldigt stort samhällsintresse i det här fallet att reda ut vad som är vad. Många har blivit engagerade och tycker att polisen inte gör någonting. Så det finns en poäng med att vi verkligen vänder på stenarna här, sa polisens förundersökningsledare, Niclas Larsen till SVT.

En del debattörer menar att Sverige måste förbjuda nazistisk organisering, då vi har skrivit under FN:s konvention mot rasdiskriminering. Andra anser att det finns varnande exempel från länder med ett sådant förbud, där gränsdragnings-problematiken ”varit uppenbar”. ”I Tyskland har man förbjudit ett antal partier, men det största nazistpartiet i landet, NDP, finns kvar ändå”, skrev Politisms chefredaktör Eric Rosén tidigare i år.

Något vi alla borde kunna enas om är det som ”förbud-kritiska” brukar nämna som alternativ: en mer frekvent användning av lagen om hets mot folkgrupp.

Kanske är åtalet mot Simon Lindberg, och polisens tre överlämnade anmälningar till åklagare, startskottet för just detta? Med tanke på att (inte mindre än) tre Pridefestivaler attackerades av NMR:s fotsoldater under helgen (HelsingborgKalmar och Karlstad), så får vi innerligt hoppas att så är fallet. Slappheten kan inte fortsätta.

No pasarán, för i helvete!

Sök på Politism.se