Stäng
blog-header
september 27, 2017
Aleksa Lundberg, bloggare
Ledande nazister i Nordiska motståndsrörelsen. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix/TT

Nazister invalda på SD-mandat i kommunfullmäktige

När Falu Prides regnbågsparad tågade genom Falun i lördags ställde sig 15 nazister, från Nordiska motståndsrörelsen (NMR), i paraddeltagarnas väg. De höll upp en banner med anti-hbtq-propaganda, precis som de gjort vid i princip varje prideparad som tågat i Sverige den senaste tiden.

En av nazisterna fångades på film när han gjorde ett aggressivt utfall mot poliserna på plats. Han ska också ha tänt en rökfackla och misstänks nu för brott mot ordningslagen.

Nazisten i fråga visade sig vara kommunpolitikern Per Sjögren, som valts in som ersättare på ett av Sverigedemokraternas (SD) mandat i Borlänge. Fyra dagar innan attacken i Falun deltog han i sitt första fullmäktigemöte som ordinarie ledamot.

Sverige har alltså en aktiv nazist verksam i Borlänges högsta beslutande organ. Enligt Expo har NMR också kuppat sig till ett mandat i Ludvika (även där via SD). Det är mer än oroväckande och frågan är vad som händer om (eller när) fler nazister kommer in i politiken på liknande sätt?

SD:s ledare Jimmie Åkesson verkar inte särskilt oroad. Trots att Per Sjögren valts in på SD-mandat förstår han inte hur det kan vara partiets ansvar.

”Den personen har ju ingenting med vårt parti att göra, utan har kommit in köksvägen så att säga, genom att skriva sitt eget namn på en valsedel. Utgår jag ifrån. Och det är inget som jag känner att jag behöver ta något ansvar för egentligen”, menade han i söndagens Aktuellt.

Om inte SD behöver ta ansvar för vilka som väljs in på deras mandat, vilka ska då göra det? Alla andra riksdagspartier hade förstått problematiken och gjort vad de kunnat för att hindra nazister att ta plats i deras namn.

Men SD är själva ett rasistiskt parti med rötterna i nazism, så från deras horisont är den uppkomna situationen knappast ett problem. Tvärtom. De kommer fortsätta ta avstånd från icke-demokratiska krafter så länge tidsandan kräver det. Men när nazisternas närvaro i offentligheten fått ”vanlig rasism” att framstå som något att föredra, behöver de inte längre dölja sitt rätta ansikte eller sina fascistiska drag. Men då är det för sent.

Det var inte särskilt länge sedan vi demonstrerade mot SD, samlades i tusental för att skandera att vi aldrig skulle normalisera rasism. Idag är SD Sveriges andra största parti och framstår som snälla lamm i jämförelse med NMR. Glöm aldrig att det är samma parti vi upprördes över när de kom in i riksdagen 2010. Samma parti som höll manifestationer tillsammans med Vitt ariskt motstånd (VAM) under 80-och 90-talen.

Det vi kan lära av detta är hur slug en normaliseringsprocess kan vara. Och hur snabbt det kan gå. Precis som överlevare av Förintelsen vittnat om sedan andra världskrigets slut.

NMR är en uttalad nationalsocialistisk organisation och gör därmed ingen hemlighet av att stå för samma skit som Hitler gjorde. SD, däremot, gör allt för att dölja sin rasistiska agenda. Till och med när nazister använder partiet som språngbräda vägrar de erkänna att de har ett ansvar. Någon måste dock ta sig an problematiken.

Statsminister Stefan Löfvén (S) har bjudit in samtliga partier, minus SD, till blocköverskridande samtal om hur vi kan komma till bukt med nazistdemonstrationerna. Ett efterlängtat initiativ som sänder ett bra och tydligt budskap.

Men vad ska vi göra åt nazister som kuppar sig in i kommunpolitiken på tillgängliga SD-platser?

Sök på Politism.se