Stäng
blog-header
april 12, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
Transaktivisten Sheeneneh Smith håller tal till minne av de 23 transkvinnor som mördades i USA 2015. Foto: Julie Jacobson/AP/TT

När transkvinnor mördas får gärningsmännen lindrigare straff

En tidig morgon den 17 augusti 2013 var Islan Nettles, 21 år, på väg till stan med några vänner när hon blev uppraggad av James Dixon, i dag 28 år gammal.

Dixon hade varit ute hela natten, ville fortsätta festa och valde ut Nettles som nattens ”erövring”. Hans kompisar, som stod en bit bort, började skratta och ropa att han var på väg att ragga upp en transtjej.

Den upprörda Dixon frågade sitt span om hon ”egentligen var en man” men slog ner henne innan hon hann svara. Han fortsatte sparka henne i ansiktet och misshandeln var så brutal att Nettles konstaterades hjärndöd när ambulansen anlände till sjukhuset.

Några dagar senare beslöt läkarna att avsluta den livsuppehållande vården.

Det skulle dröja ett och ett halvt år innan polisen sökte upp gärningsmannen och ställde honom inför rätta. Dixon erkände att han dödat Nettles men ansåg sig inte vara skyldig till mord.

”Jag går inte omkring och knackar bög, men jag vill inte bli lurad. Min heder står på spel.” ska han ha sagt i ett polisförhör.

En vecka innan mordet hade gärningsmannen intresserat sig för en annan kvinna, som också var trans. ”Att bli lurad” en andra gång blev helt enkelt för mycket för stackars heterosexuella Dixon.

Åklagaren yrkade på fängelse i 25 år, men gärningsmannen vägrade erkänna att han mördat. Det hela slutade i en uppgörelse där han erkände dråp vilket gav honom tolv års fängelse.

Okej, den här snubben blir tydligt attraherad av transkvinnor och flippar ur när det står klart att hans sexualitet tillåter lustar – som det patriarkala systemet klassar som ”homosexuella” (läs: skamfyllda, äckliga). Och det amerikanska rättsväsendet går Dixon till mötes: en transkvinna kränker den manliga ”hedern” när HAN blir kåt på henne.

Summa summarum: Håll dig inomhus om du är trans. Någon stackars cisperson kan råka bli kåt och ett par sparkar senare finns du inte mer.

Rättsystemet ser inte lika allvarligt på om du dödas, det är ju till för heterosexuella cispersoner. ”Skyll dig själv när du lurar folk att gå igång på din smått äckliga, mindre värda kropp!”

Det är inte ovanligt att mördare som dödat transpersoner, ofta rasifierade transkvinnor, får strafflindring. I USA kallas detta för ”trans panic-defence”.

När Gwen Arajou mördades fick två av gärningsmännen strafflindring under snarlika förhållanden. Trots att de planerat mordet, lurat henne till mordplatsen, misshandlat henne i timmar innan hon dog och därefter grävt ned henne på en åker. De hade ”känt sig lurade” och ville ”upprätta sin heder”. ”Då är det ju inte mer än rätt att brutalt ta livet av någon!”

I Sverige är det bara några år sedan en man försökte våldta en transkvinna, vilket svenska rättsystemet vägrade kalla för våldtäktsförsök, eftersom mannen ville förgripa sig på en ciskvinna. ”Nej vad jobbigt! Och så råkade du ofreda en transperson! När allt du ville var att tvångspippa en riktig kvinna!”

I grunden har vi att göra med samma problem som med alla hedersrelaterade våldsbrott män utsätter kvinnor för; det handlar om idén om mannens rätt att äga – på kvinnors och andras bekostnad.

Gud nåde den som befläckar hans rätt att plundra, härska och erövra. Kvinnan är ett komplement till hans förträfflighet och hennes kropp ska underkasta sig det ”manliga begäret”. ”Bög” är han då rakt inte! Det skulle ju betyda att han ”har en kvinnas begär”. Vilket vore förfärligt – hennes fjolliga viljor är förstås underordnade.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se