Stäng
blog-header
augusti 26, 2015
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Sandra Qvist/SCANPIX/TT

Mina bröst är inte skyldiga till mäns benägenhet att våldta

Camilla Carnmo skriver i tisdagens Feministiskt Perspektiv om de sexualiserade ”kvinnobrösten”.

Hon berättar om sin uppväxt under toplessrevolutionens 80-tal och om sin 20 år äldre väninna Karin, som under 70-talet kämpade för att släppa lös ”kvinnopattarna” ur de vattentåliga textiliernas bojor.

I dag står vi återigen på ruta ett. Så få som fyra procent av alla med ”kvinnobröst” skulle våga kasta av sig bikiniöverdelen, enligt en dansk rapport beställd av Politiken och danska TV2.

Det är rent ut sagt för jävligt.

Förra sommaren badade jag barbröstad vid en undanskymd brygga i Stockholm. På vägen hem behövde jag gå genom den mer tätbefolkade badplatsen och sedan vidare in i ett bostadsområde. Överallt kryllade det av ciskillar som helt ogenerat sprätte omkring med sin bara bringa och kvinnor som skylde överkroppen med baddräkt, bikini eller linne.

Jag blev så in i bängen förbannad över att behöva dra på mig ett solabsorberande linne, när männen ju redan guppade runt med sina pattar, att jag gjorde ett litet vardagsuppror. Jag gick stolt och barbröstad hem. Förbi de pattblottande cismännen på badområdet med stirrande blickar och förbi cismännen som solade topless i närheten av mitt hus.

Jag var livrädd varje steg jag tog.

Varför är just mina bröst så laddade?

Jo, de anses vara så sexuellt eggande för cismän att jag gör bäst i att gömma undan dem. Annars kan de bli så kåta att de ”av naturen” blir oförmögna att stå för sina handlingar. Detta är enda anledningen till att ”kvinnobröst” ska döljas i det offentliga. Vi har i grunden att göra med en samhällsattityd som går ut på att kvinnan ska skyla sig för mannen så att han inte våldtar. Just den logik av könsmaktsordning som många vill beskylla specifikt muslimska män för.

Jag berättade om händelsen under ett uppträdande på årets Pride och fick stående ovationer av publiken när jag kastade av mig tröjan och sa ”Det här är min kropp!” Några följde mitt exempel och blottade brösten även dem. Vi förevigade vår protest på bild vilken såklart genast lades upp på Instagram.

Gissa vad som hände bara en kort stund efter att bilden laddats upp. Ja, såklart: Instagram valde att blockera inlägget. Det ansågs anspela på sex och var därför stötande.

Vi som syntes på bilden var ett glatt gäng trans- och cistjejer som leendes tittade in i kameran. Vi anspelade inte på sex och våra bröst gjorde sig inte stötande på något vis – mer än att de syntes. Det går inte att tolka instagrams inställning på något annat vis än att det är just våra bröst, i sig, som är stötande och oavsett vad vi gör så står de för sex.

Våra kroppar finns alltså inte till för oss. De finns till för en betraktare. Och betraktaren kan bli kåt. Därför måste vi skyla oss och utraderas från sociala medier.

Så det kanske är dags för ytterligare en #freethenipple-kampanj? Det är ju några soliga dagar kvar om vi ska tro väderleksrapporterna. Vi som äger ett par så kallade ”kvinnobröst” och är bekväma med att göra en insats för allas rätt till sina kroppar, med våra egna som insats, kan väl dra av oss linnet eller bikini-överdelen om vi befinner oss på stranden? Eller lägga upp glada bilder med pattarna fria i sociala medier?

Det kommer i varje fall jag att göra.

Det är dags att en gång för alla befria våra bröst från skammen att de ”väcker cismäns otämjbara lust”, vilket skulle göra dem direkt ansvariga för våldtäkt och mäns våld mot kvinnor.

Sök på Politism.se