Stäng
blog-header
maj 16, 2017
Aleksa Lundberg, bloggare
Finansmannen Mats Qviberg är en av Metros nya ägare. Om han får bestämma ska "stalinisterna" bort från hans tidning. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX/TT

Metro-ägarnas utrensning är inte avstyrd – bara fördröjd

Tidningen Metros nya ägare Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen lät sig i fredags intervjuas av sajten Nyheter Idag. Att som nybliven ägare till en etablerad, politiskt obunden, tidning vilja synas i ett sådant sammanhang är anmärkningsvärt i sig. Men vad värre är gör Qviberg och Ager-Hanssen djupt oroväckande uttalanden.

Qviberg säger att ”Metro ska bli mindre ‘politiskt korrekt’ och vara en tidning för vanligt folk” och kallar samtidigt en Metro-journalist vars granskning han inte gillar för ”en stalinist vi borde bli av med”. Qviberg och Ager-Hanssen diskuterar även ett eventuellt samarbete mellan Metro och Nyheter Idag, där den rasistiska sajten kan fungera som ett slags ”Metro 24”.

Intervjun har lett till starka reaktioner och skarp kritik. Till exempel valde flera av Metros kolumnister, bland annat Viktor Banke, Evyn Redar och Emma Frans att säga upp sig efter ägarnas utspel. Tv4 avslutade sitt samarbete med Metros Viralgranskaren. Även reportrar och nyhetschefer har sagt upp sig i samband med att de nya ägarna tagit över.

Gruppledaren för Miljöpartiet (MP) i Stockholms läns landsting vill se över tidningens avtal med SL.

”Om Metro innehållsmässigt utvecklas till en alternativhöger tidning är det inget vi bör dela ut i tunnelbanan”, säger Tomas Eriksson (MP) till Aftonbladet.

Chefredaktören Staffan Erfors skriver i ett pressmeddelande att ett samarbete med Nyheter idag aldrig kommer bli aktuellt och att ägarna inte ska ha något inflytande över det redaktionella innehållet.

”Jag vill vara väldigt tydlig med att det är jag och ingen annan som fattar beslut om Metros journalistik […] Att vi på allvar skulle ‘rensa ut stalinister’ är befängt och inte sant.”

I samma pressmeddelande pudlar Ager-Hanssen och skyller på att han inte visste att Nyheter Idag är högerextrema. Även Qviberg pudlar i en intervju med SVT Nyheter, där han påstår sig vara felaktigt citerad.

Pamparnas ursäkter är knappast trovärdiga. Även om något citat är omformulerat, kan ingen bortförklara den solklara andemeningen som spränger genom artikeln. ”PK-maffian” ska tystas, tidningens innehåll ska styras ovanifrån (av de som sitter på pengarna) och hellre samarbete med rasister och högerpopulister än med journalister som sätter människan främst.

Så länge motståndet är starkt kommer investerare som Qviberg och Ager-Hanssen att pudla. Men i takt med att stödet för SD och rasistiska idéer överlag växer, försvagas samtidigt kraften från antirasistiskt håll. Finanspamparna drar bara tillbaka sina uttalanden för att de känner att de måste – men eftersom gränserna hela tiden flyttas kommer det snart inte längre behövas. Då kommer de i stället att infria sina löften.

Det är inte science fiction längre att spekulera i om demokratiska överenskommelser, exempelvis att tidningsägare inte får lägga sig i innehållet, snart kan komma att brytas. Det som – trots allt – får de flesta att reagera kraftigt i dag kan vara normalt imorgon. Det är bara att titta på hur samtalet och gränserna flyttats under de senaste åren så inser man att Metro snart lika gärna kan vara tidning proppfull av högerpopulistisk propaganda.

Om bloggen

Aleksa Lundberg är transaktivist och arbetar för att lyfta transperspektivet och att syna tvåkönsnormen. Till yrket är hon skådespelare, dramatiker, regissör och journalist.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se