Stäng
blog-header
mars 22, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Alex Fridunger/Trans*Fest Stockholm

Mångfaldsakuten: Trans*Fest Stockholm

På med lösfransarna, fram med glittret eller festflugan och boka in den 31 mars  till 3 april i almanackan!

Då är det nämligen dags för andra upplagan av Trans*Fest Stockholm – en festival av transpersoner, med transpersoner, för transpersoner och allierade. Det kommer bjudas på filmvisning, festligt häng, teater, performance, konstutställningar, panelsamtal med mera. Allt detta ur ett transperspektiv. (FATTA!)

– Vi som gör festivalen är en grupp aktivister som vill skapa nya mötesplatser för transpersoner och alla som vill främja och uppmuntra till engagemang i transaktivism och stärkandet av transcommunities, berättar arrangörerna Catalyst Mcllroy och Alex Fridunger.

Invigningen äger rum på Bio Rio där dokumentären ”In the turn”, om tioåriga transtjejen Crystal som hittar styrka och acceptans i ett queert Roller Derby-kollektiv, visas. Efteråt blir det samtal om trans och Roller Derby med Josephine Krieg och Emelie Mire Åsell.

Festivalen håller också hus i ABF-huset där programmet är späckat. Bland annat visar Miles Rutendo Tanhira sin utställning ”T-Bonds” (”Transgender Bonds”) och Erik Radix uppträder med sitt performance ”Vill du titta på film med mig?”. Ett annat hett tips är panelsamtalet Racialised Trans* Lives Matter med Yolanda Bohm, Fran Palma Nunez, Silva Eiseb Söderstrand och Miles Tanhira Rutendo.

Även en snabbkurs i verbalt självförsvar kommer hållas.

För den festsugna finns alternativ som barhäng eller partaj med uppträdanden, bland annat av rapparen MakeMake.

– Vi försöker skapa något vi tycker saknas i dag: fler positiva och tryggare mötesplatser för transpersoner och allierade där olika erfarenheter och uttryck kan ta plats. Syftet med festivalen är att stärka gruppen genom att erbjuda andra evenemang att samlas kring än olika typer av politiskt påverkansarbete eller stödgrupper, förklarar arrangörerna.

Så, kulturchefer, vad kan ni lära er av detta? Jo, att det är fullt möjligt att fixa föreställningar, konstutställningar, panelsamtal, fest – med mera – där transpersoner står i fokus. Arrangörerna till denna omfattande tillställning arbetar helt ideellt och har ändå lyckats ta fram ett fullständigt, kvalitativt kulturfestivalprogram. Fatta då vad ni kan göra med de resurser ni sitter på.

Läs mer:

Sök på Politism.se