Stäng
blog-header
mars 8, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
Under Internationella Kvinnodagen lever kulturlivet upp rejält. Använd er av engagemanget hela året, kulturchefer! Foto: Jonas Ekströmer / TT

Mångfaldsakuten: Internationella kvinnodagen

Under hela denna peppiga dag bjuder kulturlivet på spännande feministiska föreställningar, utställningar, konserter och filmvisningar runtom i landet.

Tänk om de mångfaldsfattiga kulturinstitutionerna förstod att ta till vara på denna normbrytande kreativitet och att de planerade sina utbud som om hela året vore Internationella kvinnodagen. Eller ännu bättre; Intersektionella* Feministdagen!

(*Den analys som visar på hur patriarkatet tätt samverkar med – och är beroende av – rasismen, hbtq-fobin, funkofobin och kapitalismen.)

Dagens lista över feministhappenings, vilka ni inte vill missa, kan alltså även fungera som inspiration eller konkreta tips på hur vi kan göra annorlunda även under årets övriga 364 dagar. I vanlig ordning är det främst de på maktpositioner jag vänder mig till. Håll till godo och ha en fet 8 mars!

Tempo Dokumentärfestival, Stockholm
Ett forum för dokumentära verk vilka överskrider genregränser – film, radio, foto, transmedia och mer experimentella uttrycksformer. Visningsplatser är Bio Rio, Victoria, Reflexen, Tensta Konsthall och Filmstaden Söder.

”Årets tema är makt. Vad är makt och vem har den? Hur kan vi förändra maktstrukturer? Tillsammans med inbjudna gäster och dokumentärer vill vi belysa frågor som rasism, klass, afrofobi, antisemitism, islamofobi, homofobi, transfobi, sexism, funkofobi och hur dessa maktuttryck reproduceras.”

”Granny´s dancing on the table”, premiär på bio och video on demand

”Eini lever isolerad från samhället i skogen tillsammans med sin despotiske far, eftersom världen utanför, enligt honom, är farlig. Parallellt berättas om Einis farmor, en karaktär vars betydelse för Eini är dubbelbottnad. Hon är en bidragande orsak till Einis nuvarande tillvaro, men också hoppet om att ett annat liv är möjligt.”

Klubb CooCoo – för en jämställd musikscen, Bistro Hijazz, Uppsala
Uppträder gör bland andra vokalensemblen Blackbirds, ROE från Spanien som bjuder på experimentellt framträdande med musik och bild, Odd pages och Pixie Machine.

”Vi skulle ha spelat Lysistrate, Ungkulturhuset Perrongen, Katrineholm
Världspremiär av Stina Oscarssons pjäs om tre unga skådespelare som tänkt spela den gamla grekiska komedin ”Lysistrate”.

”Men så börjar de fråga sig varför de ska berätta om en påhittad kvinna när alla verkliga kvinnor som genom historien arbetat med fredsarbete är helt bortglömda…Vi rör oss ut i världen där historien ser likadan ut överallt: Männen har pratat fred medan kvinnorna skapat fred. När de ser vad som pågår just nu: hela Norrbotten håller på att förvandlas till ett övningsfält för NATO, inser de att dem inte har tid att spela nån pjäs.”

Sitaraha – stjärnorna, Sagateatern i Linköping
Med hjälp av teater, sång och dans berättar skådespelaren Monirah Hashemi om tre afghanska kvinnors levnadsöden från olika tidsepoker.

”Kvinnorna i Sitaraha skulle kunna leva var som helst i världen. Kvinnor överallt är sammanlänkade. Om någon lider någonstans bör vi känna ett ansvar.”

Feminist strategies, A-venue i Göteborg
Performance av Klara Andersson och Ulrika Erdes, konsert med Slynkören och Fittkramp, videoprogram av Indra Linderoth och Nina Jeppsson, med mycket mera.

Inte hittat det du söker? Spana in det här;

Sök på Politism.se