Stäng
blog-header
mars 29, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
Dansaren Aloun Marchal i verket Obscuro. Foto: Ingmar Jernberg

Mångfaldsakuten: Danskompaniet Spinn

Tänk vilka guldkorn som går att finna om en bara öppnar ögonen.

Nej, just nu pratar jag inte om kulturchefers blinda fläckar – utan mina egna. Efter att ha gjort research inför veckans text har jag förstått vilka fantastiska initiativ som redan finns där ute, som helt gått mig förbi.

Ja, osynliggörande från medierna och den etablerade kulturbranschens sida är en stor del av problemet, men även min egen oförmåga att leta utanför det – i sammanhanget – funktionalitetsnormativa kulturutbudet.

Nu är blicken dock lyft och jag har tagit del av Danskompaniet Spinns arbete med att integrera funktionsvariationer inom danskonsten.

”Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, vilket innebär att det är ett kompani med professionella dansare både med och utan funktionsnedsättningar […] Spinn vill vidareutveckla danskonsten med nya kroppar som utmanar stereotyper och tar upp frågor som: Vem får ta plats på en scen?”, står det på hemsidan.

Inspirationen till att arbeta med integrerad dans kommer bland annat från Candoco Dance Company, med säte i London, som grundades 1991. Efter att även ha besökt deras sajt är smilbanden aktiverade och ett litet hopp om en bättre värld slår rot.

”Candoco producerar utmärkta och djupgående upplevelser för publik och deltagare som entusiasmerar, utmanar och breddar uppfattningar om konst och förmåga, och placerar människor och samarbete i skapandets hjärta.”

Svårare än så behöver integrationsarbete inte vara. Vi måste bara vilja mötas över uppsatta gränser och prioritera samarbete. Den insikten går att projicera på rätt mycket i vår värld just nu.

Förutom att producera dansföreställningar arbetar Spinn med dansgrupper för barn och unga, vilka enligt kompaniet ”möjliggör dansutbildning som är öppen för alla”.

De håller också i workshops, nästa gång på Världskulturmuséet i juni, och har skapat en kurs och en guide för assistenter i danssammanhang.

Den turnéaktuella föreställningen just nu är Trippel som består av tre verk skapade av dansarna själva; Kurvatur, Solo och Trio. Resterande spelningar är för skolor i Ljusdal, men den som befinner sig i närområdet rekommenderas att pröva lyckan och se om det finns platser lediga.

För oss andra blir det till att vänta på att kommande verket Doris & Lo ska åka ut i landet. Den sjunde april börjar den spelas i Uppsala, men de flesta föreställningar tycks vara abonnerade.

Därför vänder jag nu blicken mot er som basar över kulturinstitutionerna i landet och som köper in gästspel:

Vilka av er ser till att allmänheten får se Doris & Lo?

Detta vill vi nämligen inte missa.

Läs mer:

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se