Stäng
blog-header
mars 1, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
Sydafrikanska konstnären Mbongeni Buthelezi arbetar med ett porträtt i sin studio i Johannesburg. Foto: Denis Farell/AP/TT

Mångfaldsakuten: Afripedia

Med anledning av den akuta bristen på mångfald inom svensk kultursektor var det premiär för Mångfaldsakuten (botar näringsbristen i kulturlivet) förra veckan.

Följetongen kan ses som konkreta tips på personer att anlita, inspiration till att bredda synfältet och som ett kunskapslyft. Den riktar sig till alla er kulturnördar därute, men främst till dig med makt och inflytande att göra skillnad. Veckans inspirationsinjektion är plattformen Afripedia.

Om du är konsthallschef, musikproducent, scenkonstarrangör eller inköpare av film bör du spana in Afripedias hemsida. Plattformen beskrivs av upphovspersonerna som en visuell guide till konst, film, foto, mode och musik skapat av afrikanska kreatörer från hela världen:

”När den afrikanska kontinenten förändras, när världen förändras och perspektiven skiftar, behöver bilden av Afrika och dess invånare också förändras.”

Som en del av projektet gjorde Utbildningsradion (UR) 2014 en dokumentär om artister och konstnärer från Angola, Kenya, Sydafrika och Senegal. Bland andra deltog transsexuella kudoro-stjärnan Titica, den självlärda 3D-animatören Andrew Kaggia och dansaren Khoudia Roodia som arbetar för att afrikansk streetdance ska dominera genren globalt.

Ett tema som återkommer i serien är att artisterna är trötta på att förväntas reproducera den stereotypa bilden av Afrika. I likhet med många andra marginaliserade aktörer ser de internet som revolutionen de behöver för att nå ut brett.

Ett exempel på detta är African Digital Art, som visar digital konst inspirerad av afrikansk kultur, skapad av afrikanska konstnärer. På sajten finns allt från foto till webbdesign och film.

”Om man googlade ‘afrikansk konst’ för några år sedan – och än idag – får man upp bilder på kuriosa, masker, målningar och pärlor. Innan African Digital Art kom märktes inte att det finns en stor grupp kreativa människor i Afrika i dag”, säger Mark Kaigwa, digital strateg på sajten.

”Länge visste vi inte vad som hände och vad konstnärerna sysslade med. Genom att visa upp olika människors talang och verk har vi väckt stolthet”, menar Barbara Muriungi, redaktör.

Jag kommer osökt att tänka på senaste P1-debatt, där programledaren Alexandra Pascalidou ställde frågan ”vad ska vi göra åt den bristande mångfalden inom kulturinstitutionerna”, och de inbjudna kulturcheferna stod i princip svarslösa. Operans presschef Torbjörn Eriksson, till exempel, menade att nästa steg i rätt riktning är en mångfaldsdag för de anställda.

Jag har ett bättre förslag: Sluta skyll på de anställda. Ta ert ansvar som chefer.

Kolla in Afripedia. Inspireras. Fatta att mångfalden redan finns därute och börja arbeta aktivt för att inkludera denna på institutionerna ni ansvarar för.

Det är, som sagts så många gånger nu, bara att göra.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se