Stäng
blog-header
april 24, 2018
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Mikael Fritzon/TT

Jag vill tacka KD och Ebba Busch Thor för den tid som varit

Partiledaren Ebba Busch Thor (KD) intervjuades nyligen i queera tidningen QX och basunerade glatt ut att samkönade par kan vara minst lika bra föräldrar som hon och hennes man. Tidigare har hon dessutom uppmärksammats som den första KD-ledaren att gå i en Prideparad. En öppen kristdemokrat, med rötterna i moderna sunda värderingar!

Men i en intervju för värdekonservativa tidningen Världen idag uttrycker Busch Thor sig annorlunda. Där lyder rubriken istället ”Ebba Busch Thor försvarar kärnfamiljen” och huvudbudskapet tycks vara att ”partiet inte övergett sin åsikt att det är bäst för ett barn att växa upp med en mamma och en pappa”.

Enligt Världen idag är Busch Thor kritisk till ”den uppluckring av normer kring genus, kön och identitet som gör att barn tidigt uppmuntras till att ifrågsätta sitt genus, och att man vill frångå det binära tänkandet i kvinnligt och manligt”.
– Jag tror att den sortens arbete kan var direkt skadligt och förvirrande […]
– Jag är djupt oroad över den sexualisering som våra unga och till och med barn utsätts för i allt tidigare åldrar, säger hon.

Vad KD-ledaren menar med att barn utsätts för ett sexualiserande och hur detta står i relation till ett uppluckrande av binära könsroller förklaras inte närmare. Även om jag aldrig haft höga tankar om KD vad gäller HBTQ-frågor så är detta ett horribelt sätt att uttrycka sig på. Det är en gammal myt att HBTQ-aktivism skulle sexualisera barn. Logiken bakom ett sådant påstående ligger farligt nära det tänk som möjliggör Rysslands ”anti-homolagar”, bland annat. Kalla mig naiv, men jag trodde faktiskt att KD kommit längre än så.

Om ovan nämnda uttalanden inte är skäl nog att låta partiet självdö (de balanserar ju på riksdagsspärren sedan länge) så kanske följande skuldbeläggning kan väcka en och annan bekymmersrynka:

”Jag kritiserar alla rörelser som tror att normlöshet är vägen framåt för Sverige. Det är det inte. Det är just på grund av relativiserandet av värderingar […] vi stått illa rustade för mötet med helt andra värderingar som nu landar i barnäktenskap, islamism och hedersförtryck.”

Efter år av politisk konsensus och dolda agendor måste jag ändå erkänna att det är skönt när politiker kräks ur sig precis det de faktiskt tycker. Det gör det så mycket enklare att bemöta och utkräva svar. I det här fallet blir det dessutom solklart att ett parti som Kristdemokraterna inte hör hemma i det politiska landskapet 2018. Det är svårt att se poängen med att bevara värderingar från en tid då homosexualitet blandades samman med pedofili, och andra religioner än den kristna med barbari. De som fortfarande värnar detta rasistiska, patriarkala mögel har ju också – dessvärre – redan ett betydligt större parti att gå till.

Jag vill ändå passa på att tacka KD och Ebba Busch Thor för den tid som varit.

Ni har genom åren både väckt min vrede och huvudvärk. Men nu är det dags att ta farväl och gå vidare. Den kristdemokratiska grund ni säger er stå på hör hemma i en tid som är omedveten om alla människors lika värde.

Sök på Politism.se