Stäng
blog-header
juli 27, 2018
Aleksa Lundberg, bloggare
Om icke-demokratiska grupperingar får som de vill är det snart HBTQ-personer i Sverige som beläggs med munkavle. Foto: Erik Simander/TT

Inse allvaret när icke-demokrater skrämmer folk till tystnad

När det stod klart att partiet Medborgerlig samling (MED) inte är välkomna som utställareEuropride tog vissa HBTQ-personer till höger illa vid sig och kallade beslutet ”censur av oliktänkande”. Föreningen Stockholm Pride gick då ut i ett pressmeddelande och förklarade att partiet helt saknar HBTQ-politik samt att högt uppsatta företrädare uttryckt sig gravt transfobt. Organisationen fick stöd av representanter från högerpartiernas HBTQ-nätverk, som tyckte att Pride resonerat rätt även om de saknade en dialog parterna emellan.

Själv anser jag att det inte alls behövs någon dialog. MED är nämligen inte att betrakta som ett demokratiskt parti. De kallar sig liberalkonservativa men bör snarare anses vara högerextrema. I det demokratipolitiska programmet skriver MED att de vill ”att antalet riksdagsledamöter ska minskas med åtminstone 100 ledamöter” och ”att presstödet ska avskaffas”. Färre att bråka med och ingen som kritiskt granskar, med andra ord.

Riksdagskandidaten och kontroversiella debattören Katerina Janouch (MED) skriver i en tweet att hon vill fängsla politiker och sätta dem i arbetsläger ”på bröd och vatten” och partiets lokalavdelning i Järfälla har delat vidare en nazistisk meme som går ut på att hänga oliktänkande.

Partiledaren Ilan Sadé må vara öppet homosexuell, men det raderar inte det faktum att han också äger rasistiska publikationen Nyheter idag. I en intervju med SVT som lagts ut på Youtube uppgav han att MED är positiva till så kallad ”frivillig återvandring”. Bredvid Sadé stod Gustav Kasselstrand från grovt rasistiska Alternativ för Sverige (AfS) och krävde tvångsdeportering av minst en halv miljon av alla medborgare med invandrarbakgrund. Det kan inte bli tydligare; välkomnar vi MED in i värmen står AfS på tur. Om vi zoomar ut perspektivet ytterligare en bit så är steget därefter inte långt till att historien upprepar sig.

Tidigare i sommar, under årets Almedalsvecka, tog nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) över delar av det offentliga utrymmet. Det räckte med att de visade sig så krökte demokrater rygg och flyttade sig självmant. Nazisterna utförde systematiskt uttänkta aktioner med syfte att hota och skrämma till tystnad. De misshandlade folk som viftade med regnbågsflaggor, marscherade hotfullt i grupp mot flertalet events och skrek ”pedofilmaffia” när Regnbågsparaden gick genom Visby.

Polisen beviljade nazisterna att ha bokbord 50 meter från RFSL:s lokaler vilket resulterade i att RFSL Ungdom ställde in alla sina programpunkter. Att ytterligare obehagligheter kan tänkas äga rum under Europride är dessvärre mer troligt än otroligt.

”Men vi låter oss inte skrämmas”, brukar vi demokrater kontra med för att hålla tågan uppe. Jag börjar dock landa i att det nog är läge att bli rejält rädd nu. Under politikerveckan blev jag vittne till hur flertalet SD-sympatisörer tog emot nazisternas propagandatidningar, hälsade trevligt som om NMR vore vilka som helst och jag överhörde bruna dialoger SD-väljare och ideologiskt övertygade nazister emellan på kullerstensgatorna.

Om någon fortfarande lever under en sten och tror att SD:s nazistiska rötter förpassats till det förflutna, kan jag upplysa om att så inte är fallet. En SD-sympatisör jag konfronterade, efter att han glatt tagit emot nazistpropagandan, gick så långt att han förnekade Förintelsen. SD är alltså ett parti som lockar 21,6 procent av befolkningen.

Det är läge att inse allvaret. Behovet av mångfaldsmanifestationer som Pride har aldrig varit viktigare i modern tid. Vem du än är -transperson, lesbisk, bög, icke-binär, tjej, kille, bi, straight- bring your sweet ass och joina Europride! Och när du är här, var väl medveten om att du nyttjar en rättighet som ovan nämnda grupper -i detta nu- jobbar på att avskaffa.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se