Stäng
blog-header
oktober 28, 2014
Aleksa Lundberg, bloggare
Deltagarna i SVT:s "Diktatorn". Foto: Johan Bergmark/UR

Försvaret för ”Diktatorn” en intellektuell kollaps

Utbildningsradions nya dokusåpasatsning ”Diktatorn”, som börjar sändas i SVT ikväll, har redan mött stark kritik för att ha castat en öppen rasist och deltagare med tydligt uttalade homofobiska samt sexistiska åsikter.

Såpans åtta deltagare ska leva tillsammans i åtta dygn, helt isolerade från omvärlden, i ett fiktivt diktatoriskt samhälle. Deltagarna tävlar om 100 000 kronor men det är oklart vad som krävs för att ta hem vinsten.

Den uttalade SD-anhängaren som tar plats i rutan har, enligt Expressen och Sveriges Radio, poserat i nazist-uniform och gjort Hitler-hälsning på bilder som publicerats på hans Facebook-sida. Något som projektledaren Charlotte Sifvert inte tycker är tillräckligt allvarligt för att räkna ut honom ur serien.
– De här bilderna kommer från en maskerad. Men det är tveksamt om man ska få klä sig så ändå. Att han däremot hade sverigedemokratiska åsikter – det visste vi. Och vi har verkligen varit väldigt noggranna med att vi skulle casta deltagare med olika åsikter, för att verkligen få till en diskussion som handlar om demokrati, säger hon till SR:s Kulturnytt.

När hon senare i intervjun får frågan om de verkligen borde ge deltagare med den här typen av åsikter plats svarar hon att UR (Utbildningsradion!!) har satt samman ett gäng med åsikter som ska vara representativa för Sverige i dag, och hänvisar till SD:s väljarskara på 13 procent av befolkningen. Hon menar också att om alla hade varit politiskt korrekta så blir det inte det samtal de vill uppnå med serien.

Det saknas ord för denna intellektuella kollaps.

Vi ska alltså låta unga personer, som växer upp i ett samhälle där SD är tredje största parti, lära sig att ett verkligt demokratiskt samtal kräver hänsyn även till de som anser att vissa av oss inte borde få finnas.

Vi har gått bortom varningsflaggor, framflyttade gränser och skarpt läge. Nu har rasismen slagit rot på allvar. Vi som på något sätt hotas av dessa farliga, exkluderande krafter kommer tvingas bevittna hatet mot vår existens på bästa sändningstid i public service.

Vad är det som är så svårt med att förstå att rasism, homo- trans-och funkfobi samt kvinnohat inte går att förena med verklig demokrati?

Den här typen av krafter ska självklart inte representeras i en dokusåpa för unga att känna igen sig i.

SVT och UR öppnar praktiskt taget upp för hets mot folkgrupp genom att iscensätta verkligt hat mot verkliga människor i ett program som ska verka i utbildande syfte.

Hur förväntas de rasifierade, hbtq-eller så kallat funktionsnedsatta ungdomarna att ta till sig det ”demokratiska” samtalet om huruvida de ska få finnas i Sverige eller inte? Alternativt få identifiera sig eller älska som de gör.

Svenska FN-förbundet skriver i sin rapport, som stöds av 32 andra organisationer, att de oroas av det ökande stödet för rasistiska partier i Sverige och pekar på att vi har ett ansvar att motverka dessa strömningar.

När nu självaste public service vägrar ta det ansvaret – vad kan resten av oss då göra?

Först och främst måste vi såklart vägra ”demokratiska” diskussioner där alla får säga sitt, inklusive kränkningar av människors värde. Rasism och fascism är aldrig välkommet.

Kräv aktivitet i frågan av dina lokala politiker. Ge personen på stan som tycker att Sverige blivit lite väl “PK” en lektion i demokratins grundläggande mening. Inta rollen som demokratins väktare och kräv nolltolerans mot hatet av dina medmänniskor. Det är dags att gå från passiv antirasist till aktiv freds och frihetsaktivist.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se