Stäng
blog-header
oktober 11, 2016
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Christine Olsson/SCANPIX/TT

Försäkringskassans nedskärningar kostar människoliv

Så har det hänt.

Försäkringskassans allt hårdare tolkningar av i vilken omfattning assistansstöd ska beviljas har bidragit till att en 55-årig kvinna mist livet. Hon led av multipel skleros (vänster sida var förlamad) men ansågs ändå vara förmögen att klara sig själv och fick därför dyrbara hjälptimmar indragna. För en dryg vecka sedan hittades hon död.

Sydsvenskan var först med att rapportera om den tragiska följden av Försäkringskassans beslut. Kvinnan hade, trots indragen assistans, tagit sig till Neuroförbundets konferens i Hansa citygalleria i Malmö och behövde efter en stund besöka toaletten. Där fastnade hon i en hängande ställning vid toalettstolen som inte gick att ta sig ur. Mobilen, som låg i handväskan en bit bort, var omöjlig att nå. Citygallerians vakter glömde att göra sin kvällsrutin och kollade därför inte om någon befann sig inne på toaletterna vid stängning. När städpersonalen hittade kvinnan, vid tiotiden dagen efter, var hon död.

Christine Bylund, aktivist i assistansfrågor och doktorand vid Umeå universitet, kommenterar det tragiska dödsfallet när jag ställer frågan till henne:

”Kvinnan var inte ett enskilt fall utan en del i ett mycket stort systemfel där personers behov av assistans inte längre är det som räknas. Att hon avled uppfattar jag som en direkt konsekvens av att hon inte fick den assistans hon behövde. Det är ett skrämmande tydligt exempel på att den personliga assistansen inte är någon ‘lyxinsats’. Det handlar om liv och död.”

Det har blivit allt svårare att få assistans på grund av att bedömningsgrunderna ändrats sedan flera år tillbaka, menar Bylund. Precis som i det aktuella fallet har hundratals i behov av assistans förlorat hjälptimmar, när de vänt sig till kommunen eller Försäkringskassan för att ansöka om utökat stöd.

Christine Bylund fortsätter:

”Jag tänker att många av dessa personer säkert befunnit sig i farliga situationer, både fysiskt och psykiskt på grund av att de varit utan stöd. Vi vet egentligen inte hur många personer som skadats eller avlidit till följd av detta. Men de kan i framtiden komma att bli fler – om inte något görs för att förändra situationen nu.”

Den engelska funkisrörelsen Disabled People Against Cuts (DPAC) har publicerat flera klipp på sin hemsida, där de som dött på grund av orättvisa nedskärningar uppmärksammas. Det rapporteras om ögonbrynshöjande fall där personer, som solklart behövt assistans eller ekonomisk ersättning, förvägrats detta. Trots svåra mentala problem eller hjärtfel som innebär 18 månader kvar att leva, har de ansetts vara ”arbetsdugliga”.

Minnet av Nya Moderaternas förvrängda retorik om att sätta dit ”de som fuskar” men att ”verkligt behövande” inte har något att oroa sig för, går som en rysning genom kroppen. Nu har Sverige tydligen också kommit till den punkt där det engelska systemet varit ett tag, och detta har inte blivit bättre av en rödgrön regering. Nu skär vår riksdag – med Försäkringskassan som förlängd arm – glatt i assistanstimmarna, vilket slår hårt mot de med en svagare position i samhället.

Svångremmen för människor med funktionsvariationer dras åt så till den milda grad att behövande av assistans kippar efter andan. I vissa fall är detta bokstavligt menat.

Susanne Berg ger en klockren förklaring till varför människoliv så lättvindigt offras, i en artikel för STIL.

Det handlar, såklart, om jakten på pengar.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se