Stäng
blog-header
augusti 29, 2017
Aleksa Lundberg, bloggare
Samtliga medverkande i "What would you do?" ställer sig bakom den utsatta transkvinnan. Foto: Skärmavbild

Folk står upp för transkvinna i populärt program

Jag kommer ihåg hur det var att åka tunnelbana i slutet av 90-talet. Klädd i svart långklänning med slitz, höga klackar, peruk och tonvis med spackel i ansiktet var jag ett tacksamt ”villebråd”. Särskilt när jag klev på tunnelbanan mot stan en fredagkväll.

De flesta nöjde sig med att glo, peka och fnissa men det fanns alltid några som gick steget längre. Oftast var det killar i gäng som kom fram, granskade och ibland till och med grabbade tag om mina bröst.

”Är de äkta eller?”

”Fy fan vad äckligt!”

”Är du kille eller tjej?”

En gång kom en snubbe fram och verkade fullkomligt chockad över att befinna sig på samma plats som en ”transa”. Han skrek genom hela vagnen, till sitt gäng i andra änden, att de skulle komma och kolla.

Sällan var det någon av medpassagerarna som reagerade över kränkningarna jag utsattes för. ”Väljer man att spöka ut sig får man skylla sig själv”, kändes det som att folk tänkte. Jag var inte värd att försvaras. Så upplevde jag det i alla fall.

Därför började jag gråta när jag snubblade över ett klipp från ABC:s populära program ”What would you do?”, där de försökt ta reda på hur folk reagerar när någon utsätts för transfobi offentligt.

Att se människor stå upp för varandra är vackert. I det här fallet extra känslosamt för mig på grund av erfarenheten av att betraktas som en ”sak”, någon det var okej att nedvärdera.

Transpersoners ställning i samhället tycks ha stärkts (åtminstone i västerländsk kontext), något jag också upplever i mitt egna liv. Till och med den tröttsamma attityden att värdera transpersoner som ”coola” blir allt mer sällsynt, sett från den horisont där jag befinner mig.

Klippet från det populära programmet utspelar sig i en klädbutik och kretsar kring vem som har rätt att bära så kallade ”kvinnokläder” och definiera sig som ”kvinna” – självklart är problemet med transfobi (och könsmaktsordning) större än så.

Exemplet handlar också om vem som har rätt att köpa de så kallade ”kvinnokläderna” och kan därmed lätt översättas till att passa en nyliberal agenda. Något jag givetvis inte står bakom.

Men klippet är också ett positivt budskap till alla oss som på något sätt är trans. Negativa attityder går att förändra och vi är på väg att få det bättre. Även om vi inte är hela vägen framme har vi lyckats ta viktiga kliv framåt.

Den utvecklingen tycker jag vi ska fira och glädjas över!

Sök på Politism.se