Stäng
blog-header
augusti 21, 2018
Aleksa Lundberg, bloggare
Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Det räcker nu med det transfoba hatet

Under West Pride i Göteborg förra veckan mordhotades en grupp nyanlända transpersoner vid ett restaurangbesök.

”Ni är män i kvinnokläder. Vi kommer att vänta utanför. Ni förtjänar en kula i ert huvud”, ska gärningsmännen ha sagt, enligt Göteborgs-Posten som rapporterat om händelsen. Restaurangpersonalen bad gärningsmännen lämna platsen, men började därefter bete sig illa mot personerna som hotats.

”De gav oss blickar och blev otrevliga. Det kändes som att de lade skulden på oss, när det var vi som blev utsatta för hot”, uppger Suma Abdelsamie, koordinator för RFSL Newcomers.

När gruppen ville besöka resturangen på nytt, dagen därpå, blev de utkastade av ägarna med orden: ”Vi gillar inte att ha personer som ser ut som ni här”. De menade att transkvinnorna hade ”ställt till med bråk” dagen innan.

Allt detta gör mig så upprörd att blodet i mig kokar.

Jag känner väl igen attityderna från min egen tonårstid, då det var uppenbart för alla att jag var trans. Vid upprepade tillfällen blev jag hotad av transfober som provocerades av min uppsyn, och folk runt omkring verkade tycka att det delvis var mitt fel. Jag minns också alla gånger då nazister väntade utanför ställen jag besökte för att kunna misshandla mig när jag kom ut. Det är svårt att beskriva känslorna som väcks under sådana omständigheter. En blandning av skam, ilska och förtvivlan kapslas in och äter till slut upp en inifrån. Det är bland annat därför transpersoner mår sämre än befolkningen i stort.

Att sådant här händer i Sverige 2018, dessutom under en Europride-vecka, visar tydligt hur långt vi har kvar innan transfobin kan anses vara besegrad. Orden ”vi gillar inte sådana som ser ut som ni” ringar väl in vad det handlar om.

En ovilja, ett slags äckel, vilket många känner inför könsöverskridande uttryck.

Vi har länge skrattat åt ”lustiga transor” och ”löjeväckande drugor”. Att se hur ”samhällets bottenskikt” skamlöst visar sig i fullt dagsljus är mer än vissa klarar av. Men det är dags att vända på steken och peka skammens finger mot de som förtjänar det.

Den som inte står ut med att folk klär sig olika, ser olika ut och/eller har en egenhändigt definierad könsidentitet bör omgående sätta sig i terapi och reda ut sin trasiga barndom. Vi är alla födda in i en tid som brutit ned oss genom patriarkala idéer om livet, men det är vårt eget ansvar att nödbromsa karusellen av vanföreställningar.

I sluttampen av West Pride delgav Suma Abdelsamie via sin Facebook-sida att hon blivit utsatt för ytterligare ett hatbrott, en fysisk attack under Prideparaden:

”Jag känner mig extremt dålig idag, jag attackerades igen i Göteborg och kunde inte gå med i paraden eftersom jag var tvungen att anmäla gärningsmannen till polisen, som senare blev arresterad. Jag känner mig så ledsen och nere över att människor kan bete sig så illa.”

Det är inte någon slump att just nyanlända transpersoner behandlas såhär inför öppen ridå. Ju lägre ned på samhällsstegen någon står, desto mindre oroar sig gärningsmännen för konsekvenserna av sitt handlande. Det innebär att samhällets mest utsatta hamnar i en otroligt skör position och därför måste varenda kotte, med minsta privilegium, sätta ned foten för såväl transfobi som rasism. Ni som hatar har gjort tillräckligt med skada genom historien.

Det räcker nu.

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se